10 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
217 kcal / 1 porcję (190 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność114.00 kcal5.7%
-
Białko4.01 g8.02%
-
Węglowod.9.49 g3.51%
-
Tłuszcze7.71 g11.01%
-
Błonnik2.16 g8.64%
-
GDA5.7 %
Składniki
- Sałata lodowa - 80g (2 liście)
- Rukola - 10g (½ garści)
- Oliwki czarne marynowane - 10g (4 sztuki)
- Pomidor suszony w oleju - 40g (2 plastry)
- Cebula - 20g (¼ sztuki)
- Mozzarella - 15g (plaster)
- Oliwa z oliwek - 5g (½ łyżki stołowej)
- Ocet balsamiczny - 6g (łyżka stołowa)
- Bazylia suszona - 4g (łyżeczka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Sałaty umyj, osusz i porwij na kawałki. Wrzuć do miski. Dodaj rukolę. Zamieszaj.
KROK 2: Cebulę obierz i pokrój w piórka. Pomidorki suszone odsącz z oleju, pokrój w paski i dodaj do sałat. Dorzuć oliwki i pokrojoną w cienkie paseczki mozzarellę.
KROK 3: Przygotuj sos: oliwę z oliwek połącz z octem balsamicznym i bazylią. Energicznie wymieszaj składniki (idealnie nadaje się do tego mały słoiczek). Sosem polej sałatkę.
Smacznego!
Zobacz także