5 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
109 kcal / 1 porcję (164 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność66.60 kcal3.33%
-
Białko0.74 g1.48%
-
Węglowod.2.82 g1.04%
-
Tłuszcze6.16 g8.8%
-
Błonnik0.80 g3.2%
-
GDA3.33 %
Składniki
- Sałata lodowa - 80g (2 liście)
- Ogórek szklarniowy - 70g
- Ocet jabłkowy - 3g (łyżeczka)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
- Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Sałatę dokładnie opłucz i pokrusz na kawałki (możesz też użyć ulubionego miksu sałat). Ułóż w miseczce.
KROK 2: Ogórka umyj, cienko obierz (najlepiej nadaje się specjalna obieraczka do warzyw).
KROK 3: Do słoiczka lub kubka wlej ocet (może być winny lub sok z cytryny), dodaj szczyptę soli i bardzo dokładnie wymieszaj. Dolej oliwy z oliwek, ponownie wymieszaj, aż składniki się połączą.
KROK 4: Sałatę i ogórka polej sosem, delikatnie zamieszaj.
*Sosu możesz używać również do nadawania smaku innym sałatkom.
Smacznego!
Zobacz także