(13)
dodaj własny przepis
15 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
61 kcal / 1 porcję (130 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność47.09 kcal2.35%
-
Białko2.71 g5.42%
-
Węglowod.5.67 g2.1%
-
Tłuszcze1.72 g2.46%
-
Błonnik0.45 g1.8%
-
GDA2.35 %
Składniki
- Jogurt typu greckiego "light" - 60g (3 łyżki stołowe)
- Ogórek szklarniowy - 60g
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Koperek siekany - 4g (½ łyżki stołowej)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Ogórka dokładnie umyj, nie obieraj go (w ten sposób zachowasz więcej aromatu). Zetrzyj go na tarce o grubych oczkach, posól i odstaw na chwilę. Odsącz ogórka z nadmiaru wody.
KROK 2: Do miski dodaj jogurt grecki, przeciśnięty przez praskę czosnek, ogórka i koperek. Całość wymieszaj.
*Sos idealnie nadaje się na przekąskę oraz jako dodatek do ulubionych dań.
Smacznego!
Zobacz także