20 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
221 kcal / 1 porcję (258 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność85.85 kcal4.29%
-
Białko7.18 g14.36%
-
Węglowod.5.19 g1.92%
-
Tłuszcze4.10 g5.86%
-
Błonnik0.13 g0.52%
-
GDA4.29 %
Składniki
- Dorsz, świeży, filety bez skóry - 100g
- Pomidory w puszce - 120g (⅓ puszki)
- Cebula dymka - 20g (sztuka)
- Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
- Cukier - 6g (łyżeczka)
- Tymianek suszony - 2g (łyżeczka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Dymkę dokładnie opłucz i pokrój w plasterki (możesz użyć zwykłej cebuli i szczypiorku).
KROK 2: Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż pokrojoną dymkę, około 5 minut. Dodaj pomidory z puszki i cukier, całość zagotuj. Dodaj filety z dorsza (możesz je lekko oprószyć solą i roztartym w palcach tymiankiem). Całość przykryj i gotuj około 8-10 minut.
KROK 3: Rybę układaj na talerzu na sosie (możesz udekorować pieczonymi pomidorkami), podawaj z ziemniakami, kaszą lub pieczywem.
Rada: świeży filet z dorsza możesz zastąpić mrożonym
*Jeśli chcesz, aby danie nabrało oryginalnego aromatu podczas gotowania możesz dodać gałązkę świeżego tymianku.
Smacznego!
Zobacz także