20 minut + czas chłodzenia
12 osób
łatwy
Wartości odżywcze
158 kcal / 1 porcję (30 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność531.29 kcal26.56%
-
Białko10.34 g20.68%
-
Węglowod.33.24 g12.31%
-
Tłuszcze43.23 g61.76%
-
Błonnik12.20 g48.8%
-
GDA26.56 %
Składniki
- Daktyle, suszone - 60g
- Kasza gryczana sucha - 50g
- Wiórki kokosowe - 72g (12 łyżek stołowych)
- Orzechy laskowe - 75g (5 łyżek stołowych)
- Nasiona chia - 20g (2 łyżki stołowe)
- Masło orzechowe - 80g (4 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Daktyle suszone przełóż do miseczki, zalej wrzątkiem i odstaw na około 10-15 minut.
KROK 2: Niepaloną kaszę gryczaną ugotuj w wodzie bez dodatku soli według przepisu producenta zamieszczonego na opakowaniu. Po ugotowaniu kaszę i daktyle zmiksuj ze sobą, by powstała kleista masa.
KROK 3: Do dużej miski przesyp wiórki kokosowe (odłóż około 25g do obtoczenia), bardzo drobno posiekane orzechy laskowe, nasiona chia i masło orzechowe. Na samym końcu dodaj zmiksowane wcześniej daktyle z kaszą gryczaną i całość dokładnie wymieszaj.
KROK 4: Z powstałej masy stwórz średniej wielkości kulki i obtaczaj je w wiórkach kokosowych. Odłóż je na talerz, a następnie włóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Smacznego!
Zobacz także