Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

25 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
240 kcal / 1 porcję (487 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    49.25 kcal
    2.46%
  • Białko
    2.28 g
    4.56%
  • Węglowod.
    3.20 g
    1.19%
  • Tłuszcze
    3.91 g
    5.59%
  • Błonnik
    1.34 g
    5.36%
  • GDA
    2.46 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Wywar warzywny - 480g (2 szklanki)
  • Brokuły - 400g
  • Cebula - 50g (⅔ sztuki)
  • Migdały, płatki - 30g (3 łyżki stołowe)
  • Czosnek duży - 3g (½ ząbka)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Brokuły umyj i pokrój tak, aby łodygi i różyczki były osobno. Cebulę pokrój w kosteczkę.

KROK 2: Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę, dodaj roztarty czosnek i połowę płatków migdałowych. Smaż krótko ciągle mieszając.

KROK 3: Do gorącego wywaru dorzuć ogonki brokułów i podsmażoną cebulę z migdałami. Doprowadź do wrzenia. Dorzuć różyczki brokułów i gotuj na małym ogniu około 10 minut.

KROK 4: Gdy zupa lekko przestygnie zmiksuj ją na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj ze śmietaną, dodaj pozostałe płatki migdałów.

*Zupę według upodobań, możesz udekorować łyżką śmietany lub jogurtu naturalnego.

**Podawaj jako samodzielne danie z dodatkiem grzanek.

Smacznego!