-
Kaloryczność69.51 kcal3.48%
-
Białko4.58 g9.16%
-
Węglowod.4.92 g1.82%
-
Tłuszcze4.16 g5.94%
-
Błonnik1.55 g6.2%
-
GDA3.48 %
- Bakłażan - 240g
- Mozzarella - 120g (8 plastrów)
- Oliwki czarne marynowane - 25g (10 sztuk)
- Rukola - 40g (2 garście)
- Pomidor - 320g
- Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
- Cebula - 40g (½ sztuki)
- Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
- Bazylia świeża - 5g (gałązka)
- Sól biała - 0.5g (szczypta)
- Pieprz biały - 1.5g (3 szczypty)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Bakłażana umyj i pokrój na 1,5 centymetrowe plastry. Posól je z obu stron i odłóż. (Sól wyciągnie z nich sok i goryczkę).
KROK 2: SOS: Pomidory obierz ze skórki i drobno pokrój. Na patelni na łyżeczce oliwy podsmaż bardzo drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, ciągle mieszaj, aby się nie przypaliły. Dodaj pokrojone pomidory i dopraw solą, pieprzem, bazylią, oregano i tymiankiem. Duś, aż pomidory zmiękną, a sok odparuje.
KROK 3: Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Plastry bakłażana osusz papierowym ręcznikiem. Ułóż je na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Posmaruj każdy plaster sosem pomidorowym, ułóż kawałki sera mozzarella oraz pokrojone oliwki i świeże listki bazylii. Piecz w piekarniku przez około 20 minut.
*Gotowe mini pizze z bakłażana posyp rukolą.
Smacznego:)