Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(13)
14.04.2016
dodaj własny przepis
35 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
282 kcal / 1 porcję (406 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    69.51 kcal
    3.48%
  • Białko
    4.58 g
    9.16%
  • Węglowod.
    4.92 g
    1.82%
  • Tłuszcze
    4.16 g
    5.94%
  • Błonnik
    1.55 g
    6.2%
  • GDA
    3.48 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Bakłażan - 240g
  • Mozzarella - 120g (8 plastrów)
  • Oliwki czarne marynowane - 25g (10 sztuk)
  • Rukola - 40g (2 garście)
  • Pomidor - 320g
  • Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
  • Cebula - 40g (½ sztuki)
  • Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
  • Bazylia świeża - 5g (gałązka)
  • Sól biała - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz biały - 1.5g (3 szczypty)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Bakłażana umyj i pokrój na 1,5 centymetrowe plastry. Posól je z obu stron i odłóż. (Sól wyciągnie z nich sok i goryczkę).

KROK 2: SOS: Pomidory obierz ze skórki i drobno pokrój. Na patelni na łyżeczce oliwy podsmaż bardzo drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, ciągle mieszaj, aby się nie przypaliły. Dodaj pokrojone pomidory i dopraw solą, pieprzem, bazylią, oregano i tymiankiem. Duś, aż pomidory zmiękną, a sok odparuje.

KROK 3: Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Plastry bakłażana osusz papierowym ręcznikiem. Ułóż je na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Posmaruj każdy plaster sosem pomidorowym, ułóż kawałki sera mozzarella oraz pokrojone oliwki i świeże listki bazylii. Piecz w piekarniku przez około 20 minut.

*Gotowe mini pizze z bakłażana posyp rukolą.

Smacznego:)