Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(38)
26.08.2014
dodaj własny przepis
90 minut
średni
Wartości odżywcze
0 kcal / 1 porcję (0 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    43.26 kcal
    2.16%
  • Białko
    1.17 g
    2.34%
  • Węglowod.
    4.39 g
    1.63%
  • Tłuszcze
    3.14 g
    4.49%
  • Błonnik
    0.88 g
    3.52%
  • GDA
    2.16 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Burak - 650g (6 ½ sztuki)
  • Oliwa z oliwek - 40g (4 łyżki stołowe)
  • Cebula - 100g (1 ¼ sztuki)
  • Czosnek mały - 6g (2 ząbki)
  • Tymianek suszony - 2g (łyżeczka)
  • Wywar warzywny - 960g (4 szklanki)
  • Jogurt typu greckiego - 80g (4 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Buraki umyj i przekrój na pół. Każdą połówkę zawiń w folię aluminiową i ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200oC i piecz około 1 godziny. Po tym czasie wyjmij buraki z foli i obierz ze skórki.

KROK 2: Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, zeszklij cebulę i dorzuć czosnek. Po chwili dodaj buraczki i roztarty tymianek. Dopraw solą i pieprzem. Podsmaż kilka minut, następnie dolej wywar warzywny. Gotuj pod przykryciem około 10 minut.

KROK 3: Składniki zmiksuj na krem i dopraw do smaku. Przelej do miseczek lub szklanek, udekoruj łyżką jogurtu. Możesz podawać z gałązką świeżego tymianku lub szczypiorkiem.

Smacznego!