-
Kaloryczność30.53 kcal1.53%
-
Białko1.04 g2.08%
-
Węglowod.5.33 g1.97%
-
Tłuszcze1.19 g1.7%
-
Błonnik1.37 g5.48%
-
GDA1.53 %
- Pomidor - 2000g
- Cebula - 100g (1 ¼ sztuki)
- Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
- Papryczka chili - 20g (sztuka)
- Musztarda - 40g (2 łyżki stołowe)
- Ocet jabłkowy - 15g (5 łyżeczek)
- Cukier brązowy - 20g (4 łyżeczki)
- Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
- Maliny - 60g (½ szklanki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Pomidory sparz we wrzątku, obierz ze skóry. Pokrój na ćwiartki, najlepiej robić to od razu w dużym garnku. Usuń twarde szypułki z pomidorów oraz gniazda nasienne. Pozostały miąższ rozdrobnij nożem na mniejsze kawałki.
KROK 2: Garnek ustaw na gazie, zagotowuj. W międzyczasie dodaj obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę, obrany czosnek, przepołowioną papryczkę chili (bez pestek).
KROK 3: Dodaj musztardę, ocet winny, cukier i oliwę. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko razem gotuj przez 10 minut bez przykrycia, następnie zmiksuj blenderem na puree.
KROK 4: Gotuj dalej przez około 40 minut dodając w międzyczasie przetarte przez sito maliny. Ketchup będzie gotowy, gdy będzie odpowiednio gęsty. Można go od razu spożywać, lecz po ostudzeniu trzymaj go w lodówce przez kilka dni.
Smacznego!