Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(14)
14.05.2015
dodaj własny przepis
20 minut
15 osób
łatwy
Wartości odżywcze
47 kcal / 1 porcję (153 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    30.53 kcal
    1.53%
  • Białko
    1.04 g
    2.08%
  • Węglowod.
    5.33 g
    1.97%
  • Tłuszcze
    1.19 g
    1.7%
  • Błonnik
    1.37 g
    5.48%
  • GDA
    1.53 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Pomidor - 2000g
  • Cebula - 100g (1 ¼ sztuki)
  • Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
  • Papryczka chili - 20g (sztuka)
  • Musztarda - 40g (2 łyżki stołowe)
  • Ocet jabłkowy - 15g (5 łyżeczek)
  • Cukier brązowy - 20g (4 łyżeczki)
  • Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
  • Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
  • Maliny - 60g (½ szklanki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Pomidory sparz we wrzątku, obierz ze skóry. Pokrój na ćwiartki, najlepiej robić to od razu w dużym garnku. Usuń twarde szypułki z pomidorów oraz gniazda nasienne. Pozostały miąższ rozdrobnij nożem na mniejsze kawałki.

KROK 2: Garnek ustaw na gazie, zagotowuj. W międzyczasie dodaj obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę, obrany czosnek, przepołowioną papryczkę chili (bez pestek).

KROK 3: Dodaj musztardę, ocet winny, cukier i oliwę. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko razem gotuj przez 10 minut bez przykrycia, następnie zmiksuj blenderem na puree.

KROK 4: Gotuj dalej przez około 40 minut dodając w międzyczasie przetarte przez sito maliny. Ketchup będzie gotowy, gdy będzie odpowiednio gęsty. Można go od razu spożywać, lecz po ostudzeniu trzymaj go w lodówce przez kilka dni.

Smacznego!