-
Kaloryczność70.67 kcal3.53%
-
Białko2.09 g4.18%
-
Węglowod.10.89 g4.03%
-
Tłuszcze2.86 g4.09%
-
Błonnik1.66 g6.64%
-
GDA3.53 %
- Wywar warzywny - 240g (szklanka)
- Buraki gotowane - 1000g
- Marchew - 90g
- Pietruszka, korzeń - 40g
- Cebula - 50g (⅔ sztuki)
- Seler korzeniowy - 60g
- Por - 52g (¼ sztuki)
- Śmietana, 18% tłuszczu - 100g (4 łyżki stołowe)
- Liść laurowy - 1g (2 sztuki)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
- Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
- Ziemniaki, późne - 600g
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Marchewki, pietruszkę i seler dokładnie umyj, obierz i pokrój na 2-3 kawałki.
KROK 2: W garnku zagotuj 2 litry wody. Wrzuć pokrojone wcześniej warzywa, wsyp obrane i pokrojone w kostkę świeże buraki. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu ok. 45-60 minut. W tym czasie obierz ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie.
KROK 3: Dopraw solą i pieprzem do smaku (możesz użyć także ulubonych ziół), ewentualnie zakwasić niewielką ilością soku z cytryny. Następnie przecedź barszcz, oddzielając warzywa (jeśli lubisz, możesz zostawić je w wywarze).
KROK 4: Śmietanę rozmieszaj w kubku z niewielką ilością barszczu, wlej do zupy i wymieszaj.
KROK 5: Ziemniaki wyłóż na talerz i zalej je barszczem. Posyp koperkiem lub natką pietruszki.
Smacznego!