Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(60)
27.08.2015
dodaj własny przepis
50 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
362 kcal / 1 porcję (400 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    90.48 kcal
    4.52%
  • Białko
    5.60 g
    11.2%
  • Węglowod.
    7.01 g
    2.6%
  • Tłuszcze
    5.27 g
    7.53%
  • Błonnik
    1.89 g
    7.56%
  • GDA
    4.52 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Bakłażan - 480g
  • Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Mięso mielone z indyka - 190g (1 ¾ porcji)
  • Natka pietruszki siekana - 24g (4 łyżeczki)
  • Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
  • Kajzerki ciemne, bezglutenowe - 30g
  • Cynamon mielony - 4g (łyżeczka)
  • Kardamon mielony - 2g (łyżeczka)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Bakłażany umyj i przekrój wzdłuż na pół. Ponacinaj miąższ w kratkę, nie przecinając skórki. Oprósz solą i wysmaruj 1 łyżką oliwy z oliwek. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym rozcięciem (miąższem) do góry i piecz bez przykrycia przez 30 minut.

KROK 2: Mięso mielone wymieszaj z natką pietruszki, jajkiem, startą na tarce bezglutenową kajzerką, cynamonem i kardamonem. Dopraw solą i pieprzem.

KROK 3: Wyjmij bakłażany z piekarnika i przestudź. Łyżeczką zbierz same nasiona i wyrzuć je. Resztę miąższu wybierz łyżką pozostawiając około 1/2 cm warstwę miąższu od skóry. Miąższ posiekaj i wymieszaj go ze wszystkimi składnikami w misce.

KROK 3: Nadzieniem wypełnij upieczone łódeczki bakłażanów, posyp pozostałą, startą na tarce bezglutenową kajzerką i skrop 1 łyżką oliwy.

KROK 4: Całość wstaw do piekarnika i piecz bez przykrycia przez 35 minut.

*Mięso najlepiej jest mielić samemu, w domu kupując w sklepie świeżą i chudą sztukę mięsa. Jeśli nie mamy takiej możliwości, można o zmielenie mięsa poprosić sprzedawcę.

**Bakłażany faszerowane mięsem mielonym mogą stanowić samodzielne danie, ale sprawdzą się także z dodatkami takimi jak: ryż brązowy i tarta marchewka z jabłkiem.

Smacznego!