Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(10)
08.09.2015
dodaj własny przepis
10 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
104 kcal / 1 porcję (188 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    55.36 kcal
    2.77%
  • Białko
    1.34 g
    2.68%
  • Węglowod.
    10.95 g
    4.06%
  • Tłuszcze
    1.38 g
    1.97%
  • Błonnik
    1.80 g
    7.2%
  • GDA
    2.77 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Mleko migdałowe - 460g (2 szklanki)
  • Dynia - 210g
  • Kakao 16%, proszek - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Daktyle, suszone - 50g
  • Cynamon mielony - 4g (łyżeczka)
  • Kardamon mielony - 2g (łyżeczka)
  • Imbir korzeń - 5g

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Dynię przekrój na pół, następnie połóż na blasze piekarnika skórą do dołu i piecz w skorupie w 200 stopniach C przez około godzinę (lub do czasu, aż dynia będzie miękka). Następnie usuń pestki, a potem wydrąż łyżką miąższ z dyni i zmiksuj go blenderem na gładkie purée.

KROK 2: W tzw. międzyczasie daktyle namocz w ciepłej wodzie przez kwadrans. Następnie odlej wodę i dodaj migdałowymdaktyle razem z mlekiem, kakao, upieczoną i rozgniecioną na puree dynią, a także przyprawami do naczynia blendera. Zmiksuj wszystko na gładki i aksamitny koktajl.

KROK 3: Rozlej do szklanek. Na górę nałóż spienione mleko migdałowe. Koktajl ten najlepiej bedzie smakował z podprażonymi na beztłuszczowej patelni pestkami dyni.

* Jesienny koktajl z dynią i kakao to świetny sposób na podniesienie odporności w trakcie słoty. Dynia silnie odkwasza organizm, wzbogaca jadłospis w cenny beta-karoten, a także witaminy z grupy B. Dodatek pestek dyni nada mu charakterystycznego smaku, a także wzbogaci jego wartość odżywczą w cenny magnez i cynk.

Smacznego!