10 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
104 kcal / 1 porcję (188 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność55.36 kcal2.77%
-
Białko1.34 g2.68%
-
Węglowod.10.95 g4.06%
-
Tłuszcze1.38 g1.97%
-
Błonnik1.80 g7.2%
-
GDA2.77 %
Składniki
- Mleko migdałowe - 460g (2 szklanki)
- Dynia - 210g
- Kakao 16%, proszek - 20g (2 łyżki stołowe)
- Daktyle, suszone - 50g
- Cynamon mielony - 4g (łyżeczka)
- Kardamon mielony - 2g (łyżeczka)
- Imbir korzeń - 5g
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Dynię przekrój na pół, następnie połóż na blasze piekarnika skórą do dołu i piecz w skorupie w 200 stopniach C przez około godzinę (lub do czasu, aż dynia będzie miękka). Następnie usuń pestki, a potem wydrąż łyżką miąższ z dyni i zmiksuj go blenderem na gładkie purée.
KROK 2: W tzw. międzyczasie daktyle namocz w ciepłej wodzie przez kwadrans. Następnie odlej wodę i dodaj migdałowymdaktyle razem z mlekiem, kakao, upieczoną i rozgniecioną na puree dynią, a także przyprawami do naczynia blendera. Zmiksuj wszystko na gładki i aksamitny koktajl.
KROK 3: Rozlej do szklanek. Na górę nałóż spienione mleko migdałowe. Koktajl ten najlepiej bedzie smakował z podprażonymi na beztłuszczowej patelni pestkami dyni.
* Jesienny koktajl z dynią i kakao to świetny sposób na podniesienie odporności w trakcie słoty. Dynia silnie odkwasza organizm, wzbogaca jadłospis w cenny beta-karoten, a także witaminy z grupy B. Dodatek pestek dyni nada mu charakterystycznego smaku, a także wzbogaci jego wartość odżywczą w cenny magnez i cynk.
Smacznego!
Smacznego!
Zobacz także