Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(26)
16.12.2016
dodaj własny przepis
60 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
426 kcal / 1 porcję (357 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    119.46 kcal
    5.97%
  • Białko
    5.97 g
    11.94%
  • Węglowod.
    18.63 g
    6.9%
  • Tłuszcze
    3.09 g
    4.41%
  • Błonnik
    2.82 g
    11.28%
  • GDA
    5.97 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Bataty - 600g (3 sztuki)
  • Soczewica czerwona, nasiona suche - 180g
  • Jarmuż - 50g (10 liści)
  • Cebula czerwona - 100g (sztuka)
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)
  • Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
  • Serek ricotta - 30g (1 ½ łyżki stołowej)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 1g (szczypta)
  • Papryka ostra mielona - 3g (łyżeczka)
  • Papryka słodka mielona - 3g (łyżeczka)
  • Bazylia suszona - 4g (łyżeczka)
  • Przecier pomidorowy - 240g (szklanka)
  • Cebula czerwona - 100g (sztuka)
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)
  • Bazylia suszona - 4g (łyżeczka)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 1g (szczypta)
  • Oregano - 2g (łyżeczka)
  • Papryka słodka, wędzona - 2g (szczypta)
  • Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
  • Mozzarella - 75g (5 plastrów)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Bataty obierz, umyj i pokrój na cienkie plasterki.

KROK 2: Soczewicę opłucz pod bieżącą wodą, a następnie podgotuj we wrzącej wodzie przez około 5 minut.

KROK 3: Przygotuj pozostałe składniki. Jarmuż umyj i posiekaj, cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek obierz.

KROK 4: Na rozgrzaną na patelni oliwę dodaj cebulę i przecisnięty przez praskę czosnek. Smaż do momentu zeszklenia się składników.

KROK 5: Dodaj jarmuż i duś pod przykryciem przez około 3 minut do momentu aż stanie się miękki. Następnie wsyp soczewicę oraz przyprawy, dodaj riccottę i dokładnie wymieszaj do połączenia się wszystkich składników.

KROK 6: Przygotuj sos pomidorowy. W rondelku na oliwie zeszklij pokrojną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlej przecier pomidorowy, dodaj przyprawy i zagotuj do wrzenia.

KROk 7: Tak przygotowany sos dodaj do wcześniej wymieszanych składników. Delikatnie mieszając, połącz ze sobą wszystkie produkty.

KROK 8: Na dnie wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego ułóż część pokrojonych batatów, dopraw je pieprzem. Następnie nałóż warstwę masy warzywnej i przykryj go kolejną porcją batatów doprawionych pieprzem. Dodaj kolejną porcję masy i przykryj ją batatami.

KROK 9: Wierzch zapiekanki posyp tartym serem mozzarella. Przykryj naczynie żaroodporne i piecz przez 40 minut w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku.

Smacznego!

Zobacz także
Mały pudding z tapioki, kokosem i mango
(1)
Mały pudding z tapioki, kokosem i mango
35 minut + czas chłodzenia
1 osoba
więcej
Wegańska mizeria
(6)
Wegańska mizeria
5 minut
1 osoba
więcej