Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

60 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
405 kcal / 1 porcję (462 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    87.59 kcal
    4.38%
  • Białko
    7.40 g
    14.8%
  • Węglowod.
    9.81 g
    3.63%
  • Tłuszcze
    2.48 g
    3.54%
  • Błonnik
    1.01 g
    4.04%
  • GDA
    4.38 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Mięso z piersi indyka, bez skóry - 500g
  • Kasza jaglana sucha - 160g
  • Papryka czerwona - 200g (sztuka)
  • Por obrany - 50g
  • Kukurydza, konserwowa - 105g (7 łyżek stołowych)
  • Mleko migdałowe - 460g (2 szklanki)
  • Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
  • Pomidor - 240g
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Zioła prowansalskie - 9g (3 łyżeczki)
  • Pieprz czarny - 5g (5 szczypt)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Mięso umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw według uznania i wymieszaj z olejem. Obsmaż na mocno rozgrzanej patelni już bez dodatku tłuszczu.

KROK 2: W tym czasie kaszę przelej obficie wrzątkiem na sitku, aby pozbyć się ewentualnej goryczki. Pora pokrój w talarki, a paprykę w kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy.

KROK 3: Mięso zdejmij z ognia. Dodaj warzywa i kaszę, całość wymieszaj i przełóż do żaroodpornego naczynia.

KROK 4: Mleko wymieszaj z jajkami. Dodaj sól i pieprz oraz zioła prowansalskie do smaku. Zalej zapiekankę przygotowaną masą i wyrównaj jej powierzchnię, tak aby cała kasza była namoczona. Na górze połóż pokrojone w plastry pomidory.

KROK 5: Naczynie przykryj i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Po 30-35 minutach sprawdź, czy kasza wchłonęła całe mleko - jeśli tak, dolej jeszcze nieco wody lub mleka. Piecz jeszcze 10 minut.

Smacznego!

Zobacz także
Jaglany sernik na zimno z jagodami
(13)
Jaglany sernik na zimno z jagodami
40 minut + czas chłodzenia
6 osób
więcej