Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(9)
22.01.2016
dodaj własny przepis
30 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
375 kcal / 1 porcję (221 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    169.52 kcal
    8.48%
  • Białko
    3.40 g
    6.8%
  • Węglowod.
    16.81 g
    6.23%
  • Tłuszcze
    11.11 g
    15.87%
  • Błonnik
    3.02 g
    12.08%
  • GDA
    8.48 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza jęczmienna, pęczak - 90g
  • Sok buraczany "Barszczyk czerwony" - 240g
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Jarmuż - 300g (60 liści)
  • Cebula czerwona - 50g (½ sztuki)
  • Orzechy laskowe - 60g (4 łyżki stołowe)
  • Olej z orzechów laskowych - 60g (4 łyżki stołowe)
  • Ocet balsamiczny - 6g (łyżka stołowa)
  • Miód pszczeli - 24g (2 łyżeczki)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
  • Granat - 50g (½ sztuki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Kaszę pęczak opłucz w wodzie, następnie przełóż do niedużego rondelka i dodaj soku buraczanego. Przykryj pokrywką i gotuj na niedużym ogniu do czasu, aż wchłonie cały płyn.

KROK 2: W międzyczasie w czajniku zagotuj dużą ilość gorącej wody. Z jarmużu wykrój łodygi, pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do miski i wsyp 1 łyżeczkę soli. Zalej gorącą wodą, odczekaj 1 minutę, następnie odcedź i błyskawicznie przelej zimną wodą (dzięki temu jarmuż zachowa zielony kolor). Na koniec osuszyć papierowym ręcznikiem i odstawić na bok.

KROK 3: Czerwoną cebulę pokroić w cienkie półksiężyce, orzechy mocno podpraż na rozgrzanej, suchej patelni a następnie posiekaj na mniejsze kawałki. W szklance wymieszaj wszystkie składniki sosu (olej z orzechów laskowych, ocet balsamiczny, miód pszczeli płynny, sól, pieprz).

KROK 4: Ugotowany pęczek przełóż do miski, połącz z resztą przygotowanych składników i polej sosem. Na koniec obsyp pestkami granatu i podawaj - dobrze smakuje zarówno na gorąco, jak i następnego dnia na zimno.

Smacznego!