50 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
218 kcal / 1 porcję (218 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność99.99 kcal5%
-
Białko9.31 g18.62%
-
Węglowod.12.79 g4.74%
-
Tłuszcze1.96 g2.8%
-
Błonnik1.64 g6.56%
-
GDA5 %
Składniki
- Kasza gryczana sucha - 50g
- Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 100g
- Pieczarki - 100g (5 sztuk)
- Roszponka - 50g (garść)
- Marchew - 40g
- Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
- Przecier pomidorowy - 15g (¼ szklanki)
- Pomidor suszony - 21g (3 sztuki)
- Oregano - 2g (łyżeczka)
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź i odstaw do ostygnięcia.
KROK 2: Kurczaka zmiel lub pokrój w drobną kostkę, dopraw odrobiną soli, oregano oraz świeżo zmielonym pieprzem i podsmaż.
KROK 3: Mięso połącz w misce z ugotowaną kaszą, a następnie dodaj pokrojone w kostkę pieczarki, lekko rozdrobnioną roszponkę i marchew utartą na dużych oczkach.
KROK 4: W kubeczku roztrzep jajko z przecierem pomidorowym, zmiażdżonym ząbkiem czosnku i suszonymi pomidorami, wlej do reszty składników, wymieszaj dokładnie i przełóż całość do naczynia żaroodpornego.
KROK 5: Piecz w 180 st. C około 25 minut, ostatnie 5 minut przy włączonym termoobiegu.
Smacznego!
Zobacz także