Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(7)
24.03.2016
dodaj własny przepis
50 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
218 kcal / 1 porcję (218 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    99.99 kcal
    5%
  • Białko
    9.31 g
    18.62%
  • Węglowod.
    12.79 g
    4.74%
  • Tłuszcze
    1.96 g
    2.8%
  • Błonnik
    1.64 g
    6.56%
  • GDA
    5 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza gryczana sucha - 50g
  • Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 100g
  • Pieczarki - 100g (5 sztuk)
  • Roszponka - 50g (garść)
  • Marchew - 40g
  • Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
  • Przecier pomidorowy - 15g (¼ szklanki)
  • Pomidor suszony - 21g (3 sztuki)
  • Oregano - 2g (łyżeczka)
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)
  • Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź i odstaw do ostygnięcia.

KROK 2: Kurczaka zmiel lub pokrój w drobną kostkę, dopraw odrobiną soli, oregano oraz świeżo zmielonym pieprzem i podsmaż.

KROK 3: Mięso połącz w misce z ugotowaną kaszą, a następnie dodaj pokrojone w kostkę pieczarki, lekko rozdrobnioną roszponkę i marchew utartą na dużych oczkach.

KROK 4: W kubeczku roztrzep jajko z przecierem pomidorowym, zmiażdżonym ząbkiem czosnku i suszonymi pomidorami, wlej do reszty składników, wymieszaj dokładnie i przełóż całość do naczynia żaroodpornego.

KROK 5: Piecz w 180 st. C około 25 minut, ostatnie 5 minut przy włączonym termoobiegu.

Smacznego!

Zobacz także
Bliny ziemniaczane
(4)
Bliny ziemniaczane
30 minut
4 osoby
więcej
Pesto bazyliowe
(25)
Pesto bazyliowe
10 minut
4 osoby
więcej