Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(31)
30.03.2016
dodaj własny przepis
40 minut + czas pieczenia
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
300 kcal / 1 porcję (111 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    271.22 kcal
    13.56%
  • Białko
    6.25 g
    12.5%
  • Węglowod.
    29.28 g
    10.84%
  • Tłuszcze
    16.44 g
    23.49%
  • Błonnik
    4.65 g
    18.6%
  • GDA
    13.56 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Czekolada gorzka - 100g
  • Kasza gryczana sucha - 100g
  • Wiórki kokosowe - 50g (8 ⅓ łyżki stołowej)
  • Mleczko kokosowe - 120g (½ szklanki)
  • Miód pszczeli - 24g (2 łyżeczki)
  • Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
  • Kakao 16%, proszek - 10g (łyżka stołowa)
  • Maliny, mrożone - 150g
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Wiórki kokosowe - 10g (1 ⅔ łyżki stołowej)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Kaszę gryczaną ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź i ostudź. Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej. Oddziel żółtka od białek.
KROK 2: Kaszę wymieszaj z mleczkiem, dodaj kakao, rozpuszczoną czekoladę, mąkę kokosową, miód oraz żółtka jaj. Całość wymieszaj, a następnie dokładnie zblenduj.

KROK 3: Białka jaj ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodaj ją do wcześniej zblendowanej masy, całość wymieszaj już za pomocą łyżki.

KROK 4: Dno formy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i opcjonalnie posyp odrobiną wiórków kokosowych, przełóż ciasto do formy i łyżką rozprowadź je dokładnie w formie.

KROK 5: Na wierzchu ciasta ułóż maliny, lekko je dociśnij, aby zanurzyły się w masie. Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 35 minut.

KROK 6: Po wyjęciu ciasta z piekarnika wyłóż je na deskę (najlepiej na wierzch położyć deseczkę i razem z nią obrócić formę tak, aby ciasto od razu wylądowało na podstawce, można też użyć talerza), zdejmij lekko przyklejony papier do pieczenia.

*Posyp wierzch ciasta resztą wiórków kokosowych. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Smacznego!