25 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
405 kcal / 1 porcję (152 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność266.30 kcal13.32%
-
Białko4.88 g9.76%
-
Węglowod.18.72 g6.93%
-
Tłuszcze20.16 g28.8%
-
Błonnik2.06 g8.24%
-
GDA13.32 %
Składniki
- Kasza jaglana sucha - 54g (1 ⅔ łyżki stołowej)
- Ciecierzyca z puszki - 85g (½ szklanki)
- Oliwa z oliwek - 30g (3 łyżki stołowe)
- Cynamon mielony - 4g (łyżeczka)
- Curry - 1.5g (½ łyżeczki)
- Migdały - 40g (40 sztuk)
- Granat - 30g (⅓ sztuki)
- Oliwa z oliwek - 30g (3 łyżki stołowe)
- Tahini - 6g (½ łyżki stołowej)
- Sok z cytryny - 12g (4 łyżeczki)
- Miód pszczeli - 12g (łyżeczka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: W jednej misce wymieszaj cieciorkę z puszki, miód, oliwę z oliwek, cynamon, curry i wszystko. Przełóż miksturę na rozgrzaną patelnię i duś przez 2-4 minuty. Z powrotem przełóż całość do miseczki.
KROK 2: W drugiej misce sporządź dressing. W tym celu wymieszaj: oliwę, pastę tahini, sok z cytryny, miód i sól. Dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Migdały posiekaj na trzy części.
KROK 3: Ugotowaną kaszę jaglaną wymieszaj z ciecierzycą i migdałami. Całość połącz z dressingiem. Na koniec całe danie posyp ziarenkami granata.
Smacznego!
Zobacz także