Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(6)
01.06.2016
dodaj własny przepis
30 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
259 kcal / 1 porcję (138 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    187.90 kcal
    9.4%
  • Białko
    10.02 g
    20.04%
  • Węglowod.
    18.62 g
    6.9%
  • Tłuszcze
    8.91 g
    12.73%
  • Błonnik
    1.72 g
    6.88%
  • GDA
    9.4 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza jęczmienna perłowa sucha - 50g
  • Serek ricotta - 100g (5 łyżek stołowych)
  • Cebula - 30g (⅓ sztuki)
  • Czosnek mały - 3g (ząbek)
  • Sól biała - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 3g (3 szczypty)
  • Papryczka chili - 5g (¼ sztuki)
  • Bazylia suszona - 4g (łyżeczka)
  • Bazylia świeża - 20g (4 gałązki)
  • Mozzarella - 60g (4 plastry)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Kwiaty cukinii dokładnie umyj i osusz ręcznikiem. Kaszę jęczmienną gotuj 2 minuty krócej niż zalecono na opakowaniu.

KROK 2: W oddzielnej misce wymieszaj serek ricotta, pokrojoną w drobniutką kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, ostrą papryczkę, bazylię oraz ugotowaną kaszę. Wymieszaj i rozdrobnij wszystko tak, by powstała dość gładka masa.

KROK 3: Pod koniec mieszania dodaj posiekane, świeże liście bazylii. Dokładnie wmieszaj je w masę serową.

KROK 4: Faszeruj łyżeczką wnętrze kwiatów cukinii i odkładaj je kolejno na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Gdy już wszystkie kwiaty będą nafaszerowane posyp je startą mozzarellą.

KROK 5: Wstaw danie do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i zapiekaj ok 20 minut.

Smacznego!