-
Kaloryczność187.90 kcal9.4%
-
Białko10.02 g20.04%
-
Węglowod.18.62 g6.9%
-
Tłuszcze8.91 g12.73%
-
Błonnik1.72 g6.88%
-
GDA9.4 %
- Kasza jęczmienna perłowa sucha - 50g
- Serek ricotta - 100g (5 łyżek stołowych)
- Cebula - 30g (⅓ sztuki)
- Czosnek mały - 3g (ząbek)
- Sól biała - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 3g (3 szczypty)
- Papryczka chili - 5g (¼ sztuki)
- Bazylia suszona - 4g (łyżeczka)
- Bazylia świeża - 20g (4 gałązki)
- Mozzarella - 60g (4 plastry)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kwiaty cukinii dokładnie umyj i osusz ręcznikiem. Kaszę jęczmienną gotuj 2 minuty krócej niż zalecono na opakowaniu.
KROK 2: W oddzielnej misce wymieszaj serek ricotta, pokrojoną w drobniutką kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, ostrą papryczkę, bazylię oraz ugotowaną kaszę. Wymieszaj i rozdrobnij wszystko tak, by powstała dość gładka masa.
KROK 3: Pod koniec mieszania dodaj posiekane, świeże liście bazylii. Dokładnie wmieszaj je w masę serową.
KROK 4: Faszeruj łyżeczką wnętrze kwiatów cukinii i odkładaj je kolejno na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Gdy już wszystkie kwiaty będą nafaszerowane posyp je startą mozzarellą.
KROK 5: Wstaw danie do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i zapiekaj ok 20 minut.
Smacznego!