Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(3)
01.06.2016
dodaj własny przepis
20 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
192 kcal / 1 porcję (190 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    100.97 kcal
    5.05%
  • Białko
    6.59 g
    13.18%
  • Węglowod.
    2.92 g
    1.08%
  • Tłuszcze
    7.41 g
    10.59%
  • Błonnik
    0.75 g
    3%
  • GDA
    5.05 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
  • Cebula - 30g (⅓ sztuki)
  • Czosnek mały - 3g (ząbek)
  • Jaja kurze surowe - 150g (3 sztuki)
  • Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 30g (¼ szklanki)
  • Parmezan tarty - 8g (łyżka stołowa)
  • Sól biała - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
  • Pomidor koktajlowy - 80g (4 sztuki)
  • Kwiaty cukinii - 60g
  • Szczypiorek siekany - 5g (łyżka stołowa)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij na nim poszatkowaną połówkę cebuli i czosnku.

KROK 2: W osobnej misce zmieszaj energicznie jaja, mleko, parmezan, szczyptę soli i pieprzu. Wylej masę na patelnię, dorzuć pomidorki, a na wierzchu ułóż kwiaty cukinii.

KROK 3: Smaż całość na małym ogniu powoli, lekko podważając omlet do momentu, aż jajka bedą dobrze ścięte. Przełóż delikatnie na talerz.

Smacznego!