20 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
192 kcal / 1 porcję (190 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność100.97 kcal5.05%
-
Białko6.59 g13.18%
-
Węglowod.2.92 g1.08%
-
Tłuszcze7.41 g10.59%
-
Błonnik0.75 g3%
-
GDA5.05 %
Składniki
- Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
- Cebula - 30g (⅓ sztuki)
- Czosnek mały - 3g (ząbek)
- Jaja kurze surowe - 150g (3 sztuki)
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 30g (¼ szklanki)
- Parmezan tarty - 8g (łyżka stołowa)
- Sól biała - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
- Pomidor koktajlowy - 80g (4 sztuki)
- Kwiaty cukinii - 60g
- Szczypiorek siekany - 5g (łyżka stołowa)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij na nim poszatkowaną połówkę cebuli i czosnku.
KROK 2: W osobnej misce zmieszaj energicznie jaja, mleko, parmezan, szczyptę soli i pieprzu. Wylej masę na patelnię, dorzuć pomidorki, a na wierzchu ułóż kwiaty cukinii.
KROK 3: Smaż całość na małym ogniu powoli, lekko podważając omlet do momentu, aż jajka bedą dobrze ścięte. Przełóż delikatnie na talerz.
Smacznego!
Zobacz także