Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(17)
25.07.2016
dodaj własny przepis
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
418 kcal / 1 porcję (141 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    295.57 kcal
    14.78%
  • Białko
    11.43 g
    22.86%
  • Węglowod.
    26.29 g
    9.74%
  • Tłuszcze
    17.44 g
    24.91%
  • Błonnik
    6.99 g
    27.96%
  • GDA
    14.78 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Ciecierzyca, nasiona suche - 200g (szklanka)
  • Tahini - 50g (4 ¼ łyżki stołowej)
  • Woda mineralna niegazowana - 120g (½ szklanki)
  • Oliwa z oliwek - 40g (4 łyżki stołowe)
  • Czosnek duży - 15g (3 ząbki)
  • Sok z cytryny - 12g (4 łyżeczki)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
  • Papryka ostra mielona - 3g (łyżeczka)
  • Dynia, pestki - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Słonecznik, nasiona - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Pomidor suszony - 14g (2 sztuki)
  • Papryka czerwona - 50g (¼ sztuki)
  • Ogórek gruntowy - 17.5g (½ sztuki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Ciecierzycę namocz w wodzie przez noc (około 10h). Następnego dnia przepłucz ją zimną wodą i ugotuj na miękko. Ciecierzyca powinna gotować się około 40-60 minut. Kiedy jest idealnie ugotowana, pojedyncze ziarno z łatwością rozpada się w palcach. Odsącz ją, wypłucz w zimnej wodzie i przesyp do blendera kielichowego.

KROK 2: Do cieciorki dodaj także tahinę, czosnek i sok z cytryny. Zacznij całość blendować (około 2 minuty). Następnie dodaj wodę i całość miksuj około 3-4 minuty. Na koniec dodaj oliwę. Dopraw solą do smaku.

KROK 3: Przełóż hummus do głębokiego talerza. Na około utworzonej przez hummus górki wysyp podprażone pestki dyni i skłonecznika, posiekane suszone pomidory oraz pokrojone w kostkę i paprykę czerwoną.

*Podawaj z kromkami domowego pieczywa.

Smacznego!


Zobacz także