-
Kaloryczność133.82 kcal6.69%
-
Białko2.48 g4.96%
-
Węglowod.16.37 g6.06%
-
Tłuszcze7.37 g10.53%
-
Błonnik2.42 g9.68%
-
GDA6.69 %
- Quinoa - komosa ryżowa - 90g (½ szklanki)
- Jarmuż - 30g (6 liści)
- Oliwa z oliwek - 50g (5 łyżek stołowych)
- Sok z cytryny - 12g (4 łyżeczki)
- Miód pszczeli - 36g (3 łyżeczki)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
- Winogrona - 70g
- Pomarańcza - 400g
- Grejpfrut czerwony - 520g (2 sztuki)
- Orzechy laskowe - 60g (4 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Ugotuj komosę ryżową zgodnie z wskazówkami producenta zamieszczonymi na opakowaniu. Odcedź dokładnie, a następnie odstaw do wystygnięcia.
KROK 2: W większej misce wymieszaj dokładnie oliwę z oliwek, sok z cytryny i miód. Dodaj pieprz i sól. Wymieszaj. Dodaj umyte liście jarmużu pozbawione twardych łodyżek i dokładnie, za pomocą rąk, wymieszaj go z dresingiem.
KROK 3: Ostrym nożem obierz dokładnie pomarańcze, pozbaw je skórek oraz białych błon. Następnie poprzecinaj je w poprzek na plastry. Ułóż na jarmużu w misce. Dodaj do sałatki poprzekrajane na połówki i umyte winogrona.
KROK 4: Posyp całą sałatkę ostudzoną komosą ryżową. Na płaskiej patelni podpraż orzechy laskowe. Następnie nieco poczekaj, aż wystygną, a następnie posyp nimi sałatkę.
Smacznego!