Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(20)
30.08.2016
dodaj własny przepis
30 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
405 kcal / 1 porcję (325 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    124.56 kcal
    6.23%
  • Białko
    6.15 g
    12.3%
  • Węglowod.
    10.82 g
    4.01%
  • Tłuszcze
    7.07 g
    10.1%
  • Błonnik
    1.85 g
    7.4%
  • GDA
    6.23 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Rukola - 80g (4 garście)
  • Mango - 140g (½ sztuki)
  • Limonka - 50g (½ sztuki)
  • Makrela, wędzona - 125g (sztuka)
  • Sos sojowy - 5g (łyżeczka)
  • Pieprz czarny - 1g (szczypta)
  • Zioła prowansalskie - 3g (łyżeczka)
  • Rzodkiewka - 90g (6 sztuk)
  • Szczypiorek siekany - 20g (4 łyżki stołowe)
  • Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
  • Miód pszczeli - 24g (2 łyżeczki)
  • Ocet balsamiczny - 12g (2 łyżki stołowe)
  • Oregano - 1g (½ łyżeczki)
  • Limonka - 50g (½ sztuki)
  • Mięta świeża - 2.5g (½ gałązki)
  • Papryczka chili - 6g (⅓ sztuki)
  • Pieprz czarny - 1g (szczypta)
  • Orzeszki ziemne - 30g (2 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Mango dokładnie umyj, obierz, usuń pestkę, a następnie pokrój z dość cienkie plasterki. Skrop je sokiem z limonki. Orzeszki wysyp na płaską, cienka patelnię i podpraż do momentu uzyskania brązowego koloru.

KROK 2: Makrelę podziel na kawałki, ostrożnie wybierz wszystkie ości i przełóż jej części do miseczki. Dodaj do niej sos sojowy, zioła prowansalskie i pieprz. Wymieszaj, zamarynuj około 10 minut.

KROK 3: Przygotuj dressing: w misce połącz śwież liście mięty, chilli, ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, sok z limonki, oregano i pieprz. Wymieszaj.

KROK 4: W dużej misce połącz wszystkie składniki sałatki, posyp ją podprażonymi orzechami, a na koniec całość polej dresingiem. Dokładnie wymieszaj go z sałatką.

Smacznego!