30 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
405 kcal / 1 porcję (325 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność124.56 kcal6.23%
-
Białko6.15 g12.3%
-
Węglowod.10.82 g4.01%
-
Tłuszcze7.07 g10.1%
-
Błonnik1.85 g7.4%
-
GDA6.23 %
Składniki
- Rukola - 80g (4 garście)
- Mango - 140g (½ sztuki)
- Limonka - 50g (½ sztuki)
- Makrela, wędzona - 125g (sztuka)
- Sos sojowy - 5g (łyżeczka)
- Pieprz czarny - 1g (szczypta)
- Zioła prowansalskie - 3g (łyżeczka)
- Rzodkiewka - 90g (6 sztuk)
- Szczypiorek siekany - 20g (4 łyżki stołowe)
- Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
- Miód pszczeli - 24g (2 łyżeczki)
- Ocet balsamiczny - 12g (2 łyżki stołowe)
- Oregano - 1g (½ łyżeczki)
- Limonka - 50g (½ sztuki)
- Mięta świeża - 2.5g (½ gałązki)
- Papryczka chili - 6g (⅓ sztuki)
- Pieprz czarny - 1g (szczypta)
- Orzeszki ziemne - 30g (2 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Mango dokładnie umyj, obierz, usuń pestkę, a następnie pokrój z dość cienkie plasterki. Skrop je sokiem z limonki. Orzeszki wysyp na płaską, cienka patelnię i podpraż do momentu uzyskania brązowego koloru.
KROK 2: Makrelę podziel na kawałki, ostrożnie wybierz wszystkie ości i przełóż jej części do miseczki. Dodaj do niej sos sojowy, zioła prowansalskie i pieprz. Wymieszaj, zamarynuj około 10 minut.
KROK 3: Przygotuj dressing: w misce połącz śwież liście mięty, chilli, ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, sok z limonki, oregano i pieprz. Wymieszaj.
KROK 4: W dużej misce połącz wszystkie składniki sałatki, posyp ją podprażonymi orzechami, a na koniec całość polej dresingiem. Dokładnie wymieszaj go z sałatką.
Smacznego!
Zobacz także