25 minut
8 osób
łatwy
Wartości odżywcze
193 kcal / 1 porcję (59 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność329.88 kcal16.49%
-
Białko9.54 g19.08%
-
Węglowod.42.37 g15.69%
-
Tłuszcze15.36 g21.94%
-
Błonnik4.08 g16.32%
-
GDA16.49 %
Składniki
- Kasza gryczana sucha - 150g
- Cukier puder - 30g (6 łyżeczek)
- Orzechy włoskie tarte - 40g (4 łyżki stołowe)
- Soda oczyszczona - 3g (szczypta)
- Cynamon mielony - 2g (½ łyżeczki)
- Nasiona babki płesznik - 10g (2 łyżeczki)
- Żurawina suszona - 48g (4 łyżki stołowe)
- Kardamon mielony - 1g (½ łyżeczki)
- Orzechy włoskie - 60g (15 sztuk)
- Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
- Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 75g (3 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: W młynku zmiel kaszę gryczaną na drobną mąkę.
KROK 2: W sporej misce wymieszaj ze sobą składniki suche: mąkę gryczaną, cukier, przyprawy, mielone orzechy, sodę oczyszczoną, nasiona babki płesznik i orzechy włoskie oraz suszoną żurawinę. Dodaj jajko i gęsty jogurt naturalny, wymieszaj do uzyskania zwartego ciasta.
KROK 3: Z ciasta uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszcz je lekko i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
KROK 4: Piecz przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Smacznego!
Zobacz także