-
Kaloryczność180.96 kcal9.05%
-
Białko9.07 g18.14%
-
Węglowod.19.24 g7.13%
-
Tłuszcze8.24 g11.77%
-
Błonnik3.18 g12.72%
-
GDA9.05 %
- Kasza jaglana sucha - 50g
- Mąka orkiszowa pełnoziarnista - 70g (½ szklanki)
- Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
- Marchew - 100g
- Cebula - 50g (⅔ sztuki)
- Szczypiorek pęczek - 30g (⅔ pęczka)
- Pomidor suszony w oleju - 100g (5 plastrów)
- Ser Gouda, tarty - 80g (8 łyżek stołowych)
- Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 50g (2 łyżki stołowe)
- Soda oczyszczona - 2.5g (¾ szczypty)
- Sól biała - 2g (4 szczypty)
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
- Cukier - 3g (½ łyżeczki)
- Sok z cytryny - 3g (łyżeczka)
- Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kaszę przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Odcedź.
KROK 2: Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pomidory suszone pokrój na kawałki, a szczypiorek posiekaj.
KROK 3: Cebulę obierz i pokrój w kostkę, podsmaż na oliwie do zarumienienia, a następnie dodaj przyprawy. Dorzuć marchew i lekko podsmaż do momentu, aż trochę zmięknie, zdejmij z ognia i odstaw.
KROK 4: Ostudzoną kaszę zmiksuj z jajkami, dodaj jogurt, sok z cytryny i dokładnie wymieszaj całość.
KROK 5: Do drugiej miski przesiej mąkę i sodę oczyszczoną, dodaj starty ser, szczypiorek, marchew z cebulą i pokrojone pomidory, wymieszaj. Następnie wlej masę jajeczną i całość dokładnie połącz.
KROK 6: Formę do muffinek wysmaruj masłem i wypełnij przygotowaną masą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 18-20 minut do momentu, aż będą zarumienione.
Wskazówki:
Z podanych składników wyjdzie ok. 6 średnich muffinek.
Formę do muffinek możesz zastąpić papilotkami, nie trzeba już wtedy smarować ich masłem.
Zamiast mąki orkiszowej można użyć dowolnej mąki pszennej, lub pełnoziarnistej.