Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

100 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
466 kcal / 1 porcję (235 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    197.94 kcal
    9.9%
  • Białko
    9.57 g
    19.14%
  • Węglowod.
    20.75 g
    7.69%
  • Tłuszcze
    8.79 g
    12.56%
  • Błonnik
    0.88 g
    3.52%
  • GDA
    9.9 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza jaglana sucha - 250g
  • Drożdże instant w proszku - 5g
  • Woda - 250g (1 ¼ szklanki)
  • Oliwa z oliwek - 40g (4 łyżki stołowe)
  • Sól biała - 1.5g (3 szczypty)
  • Przecier pomidorowy - 150g (⅔ szklanki)
  • Oregano - 2g (łyżeczka)
  • Cukier - 3g (½ łyżeczki)
  • Mozzarella - 125g (8 ⅓ plastra)
  • Szynka parmeńska - 75g
  • Rukola - 20g (garść)
  • Parmezan w kawałku - 20g

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Przygotuj sos do pizzy: Pasatę pomidorową przelej do garnka, dodaj oliwę, sól, pieprz i odrobinę cukru. Gotuj na małym ogniu aż lekko zgęstnieje (ok. 10 minut). Na koniec posyp oregano.

KROK 2: Kaszę jaglaną zmiel na mąkę. Mąkę razem z solą i drożdżami przesiej do miski, dodaj 2 łyżki oliwy. Mieszaj ciasto łyżką stopniowo wlewając wodę. Kiedy składniki zaczną się łączyć zacznij zagniatać ciasto na gładką masę, ewentualnie kontroluj konsystencję w razie potrzeby dodając mąkę lub wodę. Wyrobione, gładkie ciasto odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.

KROK 3: Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Urośnięte ciasto wyrób jeszcze trochę a następnie uformuj pożądany kształt na blaszce wyłożonej pergaminem. Wypiekaj w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut.

KROK 4: Upieczony spód posmaruj przygotowanym sosem, wyłóż pokrojoną w plastry mozzarellą, posyp oregano i zapiekaj kolejne 10 minut. Od razu po wyjęciu pizzy z piekarnika ułóż na wierzchu plastry szynki parmeńskiej, posyp rukolą, parmezanem i skrop oliwą.

Smacznego!