30 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
337 kcal / 1 porcję (303 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność111.31 kcal5.57%
-
Białko3.18 g6.36%
-
Węglowod.20.94 g7.76%
-
Tłuszcze2.18 g3.11%
-
Błonnik1.94 g7.76%
-
GDA5.57 %
Składniki
- Kasza jaglana sucha - 60g
- Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
- Banan - 100g
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 30g (2 łyżki stołowe)
- Woda ciepła - 150g (⅔ szklanki)
- Figi świeże - 210g (3 sztuki)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 5g (½ łyżki stołowej)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kaszę jaglaną dokładnie przepłucz na sitku a następnie przelej wrzątkiem. Zagotuj 3/4 szklanki wody i do wrzącej wsyp kaszę. Gotuj pod przykryciem do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Zostaw do ostudzenia.
KROK 2: Wystudzoną kaszę przełóż do miski, dodaj banana i jajko. Zmiksuj blenderem na jednolitą masę. Następnie dodaj 2 łyżki mąki i wymieszaj całość.
KROK 3: Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i wykładaj porcję ciasta. Placuszki przewracaj bardzo delikatnie na drugą stronę. Smaż do momentu, aż będą rumiane.
KROK 4: Na gotowych placuszkach ułóż pokrojoną w ćwiartki figę.
Wskazówki:
Banan powinienn być bardzo dojrzały. Będzie słodszy i łatwiejszy do miksowania.
Zobacz także