Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

35 minut + czas chłodzenia
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
410 kcal / 1 porcję (380 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    107.82 kcal
    5.39%
  • Białko
    1.92 g
    3.84%
  • Węglowod.
    21.17 g
    7.84%
  • Tłuszcze
    2.07 g
    2.96%
  • Błonnik
    0.99 g
    3.96%
  • GDA
    5.39 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Tapioka, granulat - 48g (4 łyżki stołowe)
  • Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 180g (⅔ szklanki)
  • Syrop klonowy - 5g (łyżeczka)
  • Laska wanilii - 0.8g (½ sztuki)
  • Mango - 140g (½ sztuki)
  • Wiórki kokosowe - 6g (łyżka stołowa)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Do garnka wsyp tapiokę i zalej ją mlekiem. Odstaw mieszaninę na około 1 godzinę (lub na całą noc), aby napęczniała. Po tym czasie dodaj syrop klonowy oraz ziarenka z laski wanilii. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj około 20 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając do momentu, aż kulki tapioki będą miękkie.

KROK 2: Gotowy pudding przełóż do dość wysokich szklanek i wystudź, następnie przełóż do lodówki, by stężał.
KROK 3: Dojrzałe mango obierz, oddziel od pestki, pokrój w średniej wielkości kostkę (odłóż kilka kostek mango do dekoracji) i przełóż do naczynia. Owoc zblenduj na gładki mus. Tak przygotowany mus wyłóż na górę deseru z tapioki i całość posyp wiórkami kokosowymi. Dla dekoracji, na sam koniec dodaj niezblendowane kostki mango.
Smacznego!
Zobacz także
Twarożek wiosenny
(11)
Twarożek wiosenny
10 minut
1-2 osoby
więcej
Chleb chrupki bezglutenowy
(21)
Chleb chrupki bezglutenowy
30 minut + czas pieczenia
2 osoby
więcej