Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(5)
21.12.2016
dodaj własny przepis
40 minut + czas rośnięcia ciasta
5 osób
łatwy
Wartości odżywcze
211 kcal / 1 porcję (137 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    154.12 kcal
    7.71%
  • Białko
    5.58 g
    11.16%
  • Węglowod.
    18.34 g
    6.79%
  • Tłuszcze
    7.20 g
    10.29%
  • Błonnik
    2.17 g
    8.68%
  • GDA
    7.71 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Płatki owsiane górskie - 40g (4 łyżki stołowe)
  • Kasza gryczana sucha - 110g
  • Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 180g (⅔ szklanki)
  • Drożdże instant w proszku - 4g
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Olej kokosowy - 30g
  • Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
  • Siemię lniane - 10g (łyżka stołowa)
  • Cukinia - 250g
  • Bazylia świeża - 5g (gałązka)
  • Mięta świeża - 5g (gałązka)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Płatki owsiane oraz kaszę gryczaną zmiel w młynku do kawy na mąkę.

KROK 2: W małym rondelku podgrzej mleko, dodaj syrop klonowy i olej kokosowy. Dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia się składników. Zdejmij rondel z ognia, przelej masę do miski i odstaw do lekkiego ostygnięcia.

KROK 3: Gdy mleko będzie już letnie, dodaj zmieloną mąkę owsianą i drożdże. Dokładnie całość wymieszaj. Następnie przykryj miskę ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na ok. 15 min (masa musi się lekko spienić).

KROK 4: W międzyczasie cukinię umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Utartą cukinię przełóż do miseczki, posól ją i pozostaw na ok. 10 min, by puściła sok.

KROK 5: Po tym czasie do spienionej masy drożdżowej dodaj mąkę gryczaną, wbij jajko, sól i siemię lniane. Dokładnie wymieszaj, by w masie nie pozostawić grudek. Dodaj dobrze odsączoną z soku cukinię, pokrojoną drobno bazylię i miętę. Delikatnie wymieszaj napowietrzając masę.

KROK 6: Tak przygotowaną masę przykryj i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 45-60 min.
Po tym czasie rozgrzej na patelni łyżkę oleju i smaż placuszki. Podsmaż z obu stron na złoty kolor.

*Usmażone bliny podawaj z musem z dipem jogurtowym.

Smacznego!