-
Kaloryczność173.18 kcal8.66%
-
Białko6.01 g12.02%
-
Węglowod.21.55 g7.98%
-
Tłuszcze6.98 g9.97%
-
Błonnik3.02 g12.08%
-
GDA8.66 %
- Bataty - 400g (2 sztuki)
- Kasza jaglana sucha - 50g
- Ciecierzyca z puszki - 170g (szklanka)
- Tahini - 72g (6 łyżek stołowych)
- Czosnek mały - 6g (2 ząbki)
- Papryka słodka, wędzona - 8g (4 szczypty)
- Papryka ostra mielona - 6g (2 łyżeczki)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Bataty dobrze umyj, ponakłówaj widelcem i piecz w skórce przez około 40-50 minut do momentu, aż zrobią się idealnie miękkie, a skórka sama będzie od nich odchodzić.
KROK 2: W międzyczasie, uprzednio podprażoną kaszę jaglaną ugotuj w dwukrotnie większej ilości wody i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut lub do momentu, gdy kasza wchłonie całą wodę.
KROK 3: Do dość wąskiego naczynia wsyp odsączoną z zalewy i przepłukaną cieciorkę, tahini, obrane i pokrojone w mniejsze kawałki bataty oraz ugotowaną kaszę jaglaną. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy. Zblenduj całość na gęstą masę.
*Gdyby masa była zbyt zbita, dodaj do niej nieco oleju lnianego.
Smacznego!