Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(6)
16.02.2017
dodaj własny przepis
60 minut
8 osób
łatwy
Wartości odżywcze
155 kcal / 1 porcję (89 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    173.18 kcal
    8.66%
  • Białko
    6.01 g
    12.02%
  • Węglowod.
    21.55 g
    7.98%
  • Tłuszcze
    6.98 g
    9.97%
  • Błonnik
    3.02 g
    12.08%
  • GDA
    8.66 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Bataty - 400g (2 sztuki)
  • Kasza jaglana sucha - 50g
  • Ciecierzyca z puszki - 170g (szklanka)
  • Tahini - 72g (6 łyżek stołowych)
  • Czosnek mały - 6g (2 ząbki)
  • Papryka słodka, wędzona - 8g (4 szczypty)
  • Papryka ostra mielona - 6g (2 łyżeczki)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
  • Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Bataty dobrze umyj, ponakłówaj widelcem i piecz w skórce przez około 40-50 minut do momentu, aż zrobią się idealnie miękkie, a skórka sama będzie od nich odchodzić.

KROK 2: W międzyczasie, uprzednio podprażoną kaszę jaglaną ugotuj w dwukrotnie większej ilości wody i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut lub do momentu, gdy kasza wchłonie całą wodę.

KROK 3: Do dość wąskiego naczynia wsyp odsączoną z zalewy i przepłukaną cieciorkę, tahini, obrane i pokrojone w mniejsze kawałki bataty oraz ugotowaną kaszę jaglaną. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy. Zblenduj całość na gęstą masę.

*Gdyby masa była zbyt zbita, dodaj do niej nieco oleju lnianego.

Smacznego!