Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(4)
21.11.2016
dodaj własny przepis
60 minut
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
370 kcal / 1 porcję (372 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    99.40 kcal
    4.97%
  • Białko
    8.25 g
    16.5%
  • Węglowod.
    11.67 g
    4.32%
  • Tłuszcze
    2.43 g
    3.47%
  • Błonnik
    2.28 g
    9.12%
  • GDA
    4.97 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Cebula - 80g (sztuka)
  • Por obrany - 50g
  • Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 500g
  • Sól biała - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
  • Zioła prowansalskie - 3g (łyżeczka)
  • Curry - 3g (łyżeczka)
  • Cukinia - 250g
  • Bataty - 200g (sztuka)
  • Pomidor suszony - 42g (6 sztuk)
  • Brokuły - 500g
  • Marchew - 140g
  • Oliwki czarne marynowane - 15g (6 sztuk)
  • Oliwki zielone marynowane, konserwowe - 15g (6 sztuk)
  • Kasza orkiszowa - 133g
  • Zioła prowansalskie - 3g (łyżeczka)
  • Curry - 3g (łyżeczka)
  • Papryka ostra mielona - 3g (łyżeczka)
  • Jaja kurze surowe - 150g (3 sztuki)
  • Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 120g (½ szklanki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Wszystkie warzywa umyj. Cebulę i pora pokrój w piórka, cukinię, obranego batata i suszone pomidory pokrój w dość drobną kostkę. Brokuły sparz wrzątkiem, a następnie podziel na małe różyczki. Marchew obierz i pokrój w cienkie plasterki.

KROK 2: Kurczaka umyj, a następnie pokrój w drobną kostkę. Przypraw go solą, pieprzem, curry i ziołami prowansalskimi i całość dokładnie wymieszaj w miseczce.

KROK 3: Na dużej patelni rozgrzej olej. Zeszklij na niej cebulę. Następnie dodaj kawałki kurczaka i smaż do momentu, aż nie będzie już surowy. Dodaj pozostałe warzywa i duś pod przykryciem na wolnym ogniu, aż warzywa nieco zmiękną.

KROK 4: W międzyczasie pokrój w drobne plasterki oliwki. Gdy już warzywa będą miękkie, na sam koniec dodaj je do reszty składników. Następnie dorzuć surową kaszę orkiszową i całość dokładnie, powoli wymieszaj, pozostawiając patelnię wciąż na ogniu.

KROK 5: Przełóż przygotowaną masę do wysmarowanego olejem, żaroodpornego naczynia. Następnie do oddzielnej miski wybij 3 jajka i dodaj mleko. Dokładnie zmiksuj całość, a następnie dodaj przyprawy.

KROK 6: Wylej przygotowaną masę jajeczną na zapiekankę tak, by równo rozłożyła się w naczyniu żaroodpornym.

KROK 7: Wstaw naczynie do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez około 30-35 minut. Po tym czasie wyłóż zapiekankę na kratkę i ostudź. Pokrój według uznania.

Smacznego!