Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(45)
21.12.2016
dodaj własny przepis
60 minut+
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
375 kcal / 1 porcję (115 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    325.10 kcal
    16.26%
  • Białko
    12.91 g
    25.82%
  • Węglowod.
    33.89 g
    12.55%
  • Tłuszcze
    17.63 g
    25.19%
  • Błonnik
    9.20 g
    36.8%
  • GDA
    16.26 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Ciecierzyca, nasiona suche - 300g (1 ½ szklanki)
  • Natka pietruszki siekana - 36g (6 łyżeczek)
  • Cebula czerwona - 100g
  • Pomidor suszony w oleju - 100g (5 plastrów)
  • Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
  • Tahini - 36g (3 łyżki stołowe)
  • Orzechy włoskie tarte - 80g (8 łyżek stołowych)
  • Papryka słodka mielona - 3g (łyżeczka)
  • Papryka ostra mielona - 3g (łyżeczka)
  • Kurkuma - 3g
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 1g (szczypta)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Ciecierzycę przepłucz i namocz przez noc w zimnej wodzie. Następnego dnia odsącz i gotuj we wrzącej wodzie przez ok. godzinę.

KROK 2: W międzyczasie posiekaj natkę pietruszki oraz pokrój cebulę i suszone pomidory. Gotowe składniki przełóż do misy blendera, dodaj czosnek i miksuj do uzyskania gładkiej masy.

KROK 3: Połowę porcji ugotowanej i odcedzonej ciecierzycy przełóż do misy blendera ze zmiksowanymi wcześniej składnikami, dodaj słodką i ostrą paprykę, kurkumę, sól, pieprz, tahini i ponownie zblenduj do połączenia się składników.

KROK 4: Dodaj resztę ciecierzycy i miksuj do momentu uzyskania konsystencji pasty. Jeśli masa będzie za sucha, dodaj kilka łyżek wody.

KROK 5: Tak przygotowaną masę przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 45 minut.

KROK 6: Po tym czasie wyjmij masę z lodówki i zwilżonymi dłońmi formuj kotlety.

KROK 7: Uformowane kotlety obtaczaj kolejno w tartych orzechach włoskich i smaż na oleju na złoto, z obu stron.

Wskazówki:

Zamiast suchej ciecierzycy, można użyć tej w puszce. Należy jednak pamiętać o dokładnym wypłukaniu jej z zalewy i osuszeniu.

Smacznego!

Zobacz także
Racuchy na kefirze
(24)
Racuchy na kefirze
30 minut + czas smażenia
3 osoby
więcej
Krem selerowy
(12)
Krem selerowy
30 minut
4 osoby
więcej