35 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
268 kcal / 1 porcję (270 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność99.44 kcal4.97%
-
Białko3.29 g6.58%
-
Węglowod.12.23 g4.53%
-
Tłuszcze5.45 g7.79%
-
Błonnik2.15 g8.6%
-
GDA4.97 %
Składniki
- Marchew - 120g
- Cebula dymka - 40g (2 sztuki)
- Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
- Orzechy laskowe - 45g (3 łyżki stołowe)
- Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
- Pieczarki - 200g (10 sztuk)
- Kasza gryczana sucha - 140g
- Wywar warzywny - 480g (2 szklanki)
- Tymianek suszony - 1g (½ łyżeczki)
- Oregano - 1g (½ łyżeczki)
- Natka pietruszki pęczek - 18g (pęczek)
- Sól biała - 1.5g (3 szczypty)
- Pieprz czarny - 3g (3 szczypty)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Marchew i pieczarki obierz i pokój na talarki. W sporym garnku rozgrzej oliwę z oliwek i przesmaż drobno posiekaną dymkę. Dodaj rozgnieciony ząbek czosnku i marchew i podsmażaj kilka minut. Następnie dodaj pieczarki i smaż do momentu aż zmiękną. Dopraw solą.
KROK 2: Do warzyw wsyp kaszę gryczaną, dodaj oregano i tymianek. Następnie wlej chochlę gorącego bulionu i dokładnie wymieszaj całość. Powtarzaj tę czynność do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn. Dopraw wg uznania. W międzyczasie drobno posiekaj pietruszkę i orzechy laskowe.
KROK 3: Przygotowane kaszotto wyłóż na talerz i posyp natką pietruszki i orzechami.
Smacznego!
Zobacz także