20 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
267 kcal / 1 porcję (685 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność39.03 kcal1.95%
-
Białko2.67 g5.34%
-
Węglowod.7.88 g2.92%
-
Tłuszcze0.29 g0.41%
-
Błonnik1.57 g6.28%
-
GDA1.95 %
Składniki
- Soczewica czerwona, nasiona suche - 195g
- Kalafior - 600g
- Por - 52g (¼ sztuki)
- Seler naciowy - 45g (łodyga)
- Marchew - 90g
- Ziemniaki - 300g (4 sztuki)
- Czosnek mały - 9g (3 ząbki)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
- Woda ciepła - 1440g (6 szklanek)
- Curry - 3g (łyżeczka)
- Kurkuma - 3g
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Warzywa dokładnie umyj, osusz, obierz i pokrój w kostkę, zalej ciepłą wodą. Następnie dodaj przepłukaną na sitku czerwoną soczewicę. Gotuj całość na wolnym ogniu do momentu, aż warzywa zmiękną, a soczewica nieco się rozklei i zagęści zupę (około 20 minut)
KROK 2: Pod koniec gotowania dodaj pokrojony w różyczki kalafior. Gotuj przez 15 minut.
KROK 3: Dopraw solą i pieprzem oraz curry i kurkumą do smaku.
*Przed podaniem można posypać posiekanym koperkiem.
Smacznego!
Zobacz także