Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

60 minut
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
230 kcal / 1 porcję (144 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    159.49 kcal
    7.97%
  • Białko
    10.87 g
    21.74%
  • Węglowod.
    11.98 g
    4.44%
  • Tłuszcze
    8.29 g
    11.84%
  • Błonnik
    2.12 g
    8.48%
  • GDA
    7.97 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Pomidor suszony w oleju - 140g (7 plastrów)
  • Quinoa - komosa ryżowa - 90g (½ szklanki)
  • Szpinak świeży - 100g
  • Jaja kurze surowe - 300g (6 sztuk)
  • Białko jaja kurzego - 50g (2 sztuki)
  • Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 60g (¼ szklanki)
  • Mozzarella - 100g (6 ⅔ plastra)
  • Bazylia suszona - 4g (łyżeczka)
  • Oregano - 2g (łyżeczka)
  • Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
  • Sól biała - 1g (2 szczypty)
  • Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
  • Masło ekstra - 5g (łyżeczka)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Komosę ryżową ugotuj według przepisu na opakowaniu. Pomidory pokrój na kawałki a mozarellę zetrzyj na tarce.

KROK 2: Na patelni rozpuść łyżkę masła i lekko podsmaż ugotowaną kaszę. Następnie dodaj szpinak i smaż do momentu aż zwiędnie. Przypraw oregano i bazylią, dodaj też wyciśnięty ząbek czosnku.

KROK 3: Do miski rozbij jaja, dodaj białka, mleko i startą na tarce mozarellę. Całość dokładnie wymieszaj.

KROK 4: Naczynie żaroodporne wyłóż podsmażoną kaszą, dodaj suszone pomidory i wszystko równomiernie przykryj masą jajeczną. Piecz przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Smacznego!

Zobacz także
Sorbet z truskawek
(5)
Sorbet z truskawek
1,5 godz.
2 osoby
więcej
Ryba po grecku
(15)
Ryba po grecku
30 minut
1 osoba
więcej