-
Kaloryczność206.80 kcal10.34%
-
Białko7.07 g14.14%
-
Węglowod.29.44 g10.9%
-
Tłuszcze7.78 g11.11%
-
Błonnik2.88 g11.52%
-
GDA10.34 %
- Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 170g (6 ⅔ łyżki stołowej)
- Masło ekstra - 30g (6 łyżeczek)
- Skórka z cytryny - 2.5g (½ łyżeczki)
- Syrop klonowy - 15g (3 łyżeczki)
- Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
- Sok z cytryny - 6g (2 łyżeczki)
- Płatki owsiane górskie - 240g (24 łyżek stołowych)
- Soda oczyszczona - 3g (szczypta)
- Cynamon mielony - 2g (½ łyżeczki)
- Sól biała - 0.5g (szczypta)
- Borówki amerykańskie - 140g (szklanka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Do miski wlej jogurt, roztopione, wystudzone masło, syrop klonowy, sok z cytryny oraz dodaj skórkę z cytryny. Wbij jajka i delikatnie połącz ze sobą składniki.
KROK 2: Płatki owsiane zmiel na mąkę. Gotową mąkę przesyp do drugiej miski, dodaj sodę, sól oraz cynamon. Wymieszaj.
KROK 3: Suche składniki wsypuj powoli do mokrych, delikatnie mieszając. Kiedy składniki będą już połączone, wsyp borówki i wmieszaj je w ciasto.
KROK 4: Na bardzo dobrze rozgrzaną patelnię wlewaj kolejno porcje ciasta. Smaż z dwóch stron, do uzyskania złotego koloru. Jeśli pancakes będą przywierać, możesz rozpusić na patelni odrobinę masła.
KROK 5: Gotowe pancakes przełóż na talerz i podawaj je udekorowane kleksem jogurtu naturalnego, borówkami oraz polane syropem klonowym.
Smacznego!