50 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
229 kcal / 1 porcję (181 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność127.00 kcal6.35%
-
Białko9.43 g18.86%
-
Węglowod.15.41 g5.71%
-
Tłuszcze3.29 g4.7%
-
Błonnik3.48 g13.92%
-
GDA6.35 %
Składniki
- Fasola czerwona, konserwowa - 300g (15 łyżek stołowych)
- Przecier pomidorowy - 158.4g (⅔ szklanki)
- Papryczka chili - 10g (½ sztuki)
- Quinoa - komosa ryżowa - 90g (½ szklanki)
- Natka pietruszki siekana - 40g (6 ⅔ łyżeczki)
- Bazylia suszona - 4g (łyżeczka)
- Oregano - 2g (łyżeczka)
- Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
- Sól biała - 1g (2 szczypty)
- Mozzarella - 105g (7 plastrów)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Komosę ryżową ugotuj według przepisu na opakowaniu. Mozarellę pokrój na małe kawałki ok. 1x1 cm.
KROK 2: Do dużej miski przesyp fasolę i dokładnie rozgnieć ją widelcem. Dodaj koncentrat pomidorowy, drobno posiekane chilli, natkę pietruszki i bazylię. Dopraw oregano, solą i pieprzem oraz rozgniecionym ząbkiem czosnku. Na koniec dorzuć ugotowaną komosę ryżową i dokładnie wymieszaj całość do powstania dość zwartej masy.
KROK 3: Z przygotowanej masy formuj kulki, w środek każdej wciskając 1 kawałek mozarelli. Kulki układaj na pergaminie i piecz ok. 30 minut. W połowie pieczenia obróć każdą z nich na drugą stronę. Delikatnie przekładaj je na talerz, podawaj na ciepło.
Smacznego!
Zobacz także