-
Kaloryczność277.90 kcal13.9%
-
Białko5.92 g11.84%
-
Węglowod.26.51 g9.82%
-
Tłuszcze17.77 g25.39%
-
Błonnik3.31 g13.24%
-
GDA13.9 %
- Jagody, mrożone - 250g
- Kasza gryczana sucha - 150g
- Mąka kukurydziana - 30g (2 łyżki stołowe)
- Proszek do pieczenia - 4g (łyżeczka)
- Soda oczyszczona - 1.5g (½ szczypty)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Syrop klonowy - 100g (20 łyżeczek)
- Mleko migdałowe - 100g (½ szklanki)
- Aromat migdałowy - 2g
- Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 80g (8 łyżek stołowych)
- Siemię lniane - 20g (2 łyżki stołowe)
- Orzechy włoskie - 100g (25 sztuk)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Nagrzej piekarnik do 160 st. C.
KROK 2: Kwadratową blaszkę o wymiarach 20x20 wyłóż papierem do pieczenia. W młynku do kawy zmiel na mąkę kaszę gryczaną. Odlóż 1 łyżkę do szklanki.
KROK 3: W dużej misce wymieszaj zmieloną kaszę gryczaną, mąkę kukurydzianą, bezglutenowy proszek do pieczenia, sodę i sól.
KROK 4: W oddzielnej misce wymieszaj syrop klonowy, mleko migdałowe i olej rzepakowy. Zmiksuj mokre składniki z jajkami, dodaj siemię lniane, kilka kropel aromatu migdałowego i dokładnie wymieszaj.
KROK 5: Mrożone jagody wymieszaj z resztką odłożonej mąki gryczanej.
KROK 6: Mokre składniki połącz z suchymi za pomocą silikonowej szpatułki. Następnie dodaj mrożone owoce i dokładnie wmieszaj je z ciastem.
KROK 7: Powstałą masę przełóż do wcześniej przygotowanej blaszki. Wierzch posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około godzinę lub do uzyskania efektu "suchego patyczka".
Smacznego!