40 minut
10 osób
łatwy
Wartości odżywcze
203 kcal / 1 porcję (42 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność480.91 kcal24.05%
-
Białko8.35 g16.7%
-
Węglowod.46.65 g17.28%
-
Tłuszcze31.08 g44.4%
-
Błonnik2.86 g11.44%
-
GDA24.05 %
Składniki
- Mąka pszenna, typ 550 - 160g (1 ¼ szklanki)
- Kasza gryczana sucha - 50g
- Masło ekstra - 100g (20 łyżeczek)
- Ksylitol - 28g (4 łyżeczki)
- Kakao 16%, proszek - 20g (2 łyżki stołowe)
- Masło orzechowe - 60g (3 łyżki stołowe)
- Aromat waniliowy - 4g (łyżeczka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem.
KROK 2: W młynku do kawy zmiel na mąkę kaszę gryczaną. Możesz też wykorzystać gotowy jej odpowiednik.
KROK 3: Do dużej miski przesiej obie mąki.
KROK 4: W oddzielnej misce zmiksuj ze sobą masło z ksylitolem do uzyskania aksamitnej, dość puszystnej masy. Następnie dodaj kakao, masło orzechowe i aromat waniliowy. Całość dobrze wymieszaj, lekko zagniatając ciasto. Uformuj z niego średniej wielkości ciasteczka i wykładaj je na przygotowaną blaszkę.
KROK 5: Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 10-12 minut do lekkiego zbrązowienia powierzchni ciasteczek.
*Zaraz o upieczeniu ciasteczka są bardzo delikatne i mogą się łamać. Poczekaj więc aż wystygną.
Smacznego!
Zobacz także