Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(7)
12.01.2017
dodaj własny przepis
40 minut
10 osób
łatwy
Wartości odżywcze
203 kcal / 1 porcję (42 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    480.91 kcal
    24.05%
  • Białko
    8.35 g
    16.7%
  • Węglowod.
    46.65 g
    17.28%
  • Tłuszcze
    31.08 g
    44.4%
  • Błonnik
    2.86 g
    11.44%
  • GDA
    24.05 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Mąka pszenna, typ 550 - 160g (1 ¼ szklanki)
  • Kasza gryczana sucha - 50g
  • Masło ekstra - 100g (20 łyżeczek)
  • Ksylitol - 28g (4 łyżeczki)
  • Kakao 16%, proszek - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Masło orzechowe - 60g (3 łyżki stołowe)
  • Aromat waniliowy - 4g (łyżeczka)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem.

KROK 2: W młynku do kawy zmiel na mąkę kaszę gryczaną. Możesz też wykorzystać gotowy jej odpowiednik.

KROK 3: Do dużej miski przesiej obie mąki.

KROK 4: W oddzielnej misce zmiksuj ze sobą masło z ksylitolem do uzyskania aksamitnej, dość puszystnej masy. Następnie dodaj kakao, masło orzechowe i aromat waniliowy. Całość dobrze wymieszaj, lekko zagniatając ciasto. Uformuj z niego średniej wielkości ciasteczka i wykładaj je na przygotowaną blaszkę.

KROK 5: Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 10-12 minut do lekkiego zbrązowienia powierzchni ciasteczek.

*Zaraz o upieczeniu ciasteczka są bardzo delikatne i mogą się łamać. Poczekaj więc aż wystygną.

Smacznego!