25 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
516 kcal / 1 porcję (317 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność163.10 kcal8.16%
-
Białko2.83 g5.66%
-
Węglowod.18.19 g6.74%
-
Tłuszcze10.03 g14.33%
-
Błonnik2.81 g11.24%
-
GDA8.16 %
Składniki
- Jarmuż - 40g (8 liści)
- Kasza jaglana sucha - 135g
- Awokado - 400g
- Mango - 280g (sztuka)
- Winogrona - 100g
- Granat - 100g (sztuka)
- Cebula czerwona - 120g (1 ¼ sztuki)
- Sok z cytryny - 6g (2 łyżeczki)
- Oliwa z oliwek - 30g (3 łyżki stołowe)
- Musztarda - 10g (½ łyżki stołowej)
- Orzechy laskowe - 45g (3 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kaszę jaglaną przelej wrzątkiem a następnie dokładnie wypłucz pod bierzącą wodą. Przełóż do rondelka, zalej 1,5 szklanki wody. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj ok. 10-15 minut. Lekko przestudź.
KROK 2: Cebulę pokrój w piórka, winogrona przekrój na pół a awokado i mango pokrój w kostkę. Z musztardy, oliwy, soku z cytryny i przypraw przygotuj dressing.
KROK 3: W misce umieść jarmuż, cebulkę, winogrona, mango i awokado. Dodaj ugotowaną kaszę, pestki granatu i posiekane orzechy. Całośc dokładnie wymieszaj i polej przygotowanym dressingiem.
Smacznego!
Zobacz także