20 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
399 kcal / 1 porcję (253 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność158.02 kcal7.9%
-
Białko3.26 g6.52%
-
Węglowod.15.38 g5.7%
-
Tłuszcze9.71 g13.87%
-
Błonnik2.47 g9.88%
-
GDA7.9 %
Składniki
- Płatki owsiane górskie - 60g (6 łyżek stołowych)
- Mleko kokosowe - 240g (szklanka)
- Cynamon mielony - 4g (łyżeczka)
- Laska wanilii - 1.5g (sztuka)
- Płatki kokosa - 20g (2 łyżki stołowe)
- Masło orzechowe - 30g (1 ½ łyżki stołowej)
- Granat - 100g (sztuka)
- Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 50g (2 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Płatki owsiane ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Zamiast wody użyj do tego mleka kokosowego z dodatkiem ziarenek wanilii. Około 40ml mleka przelej do osobnej miski.
KROK 2: Do ugotowanej owsianki dodaj cynamon i wszystko dokładnie wymieszaj.
KROK 3: Na rozgrzanej suchej patelni podpraż płatki kokosa do momentu ich lekkiego zbrązowienia.
KROk 4: Do małego rondelka przełóż masło orzechowe. Lekko je podgrzej, a natępnie dodaj mleko kokosowe i gotuj do całkowitego rozpuszczenia się masła orzechowego.
KROK 5: Tak przygotowane danie przełóż do miseczki. Udekoruj kleksem jogurtu naturalnego, granatem, podprażonymi płatkami kokosa oraz polewą orzechową.
Smacznego!
Zobacz także