30 minut
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
242 kcal / 1 porcję (461 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność52.45 kcal2.62%
-
Białko1.28 g2.56%
-
Węglowod.8.43 g3.12%
-
Tłuszcze2.29 g3.27%
-
Błonnik1.21 g4.84%
-
GDA2.62 %
Składniki
- Marchew - 90g
- Buraki gotowane - 1000g
- Seler korzeniowy - 45g
- Ziemniaki - 600g (8 sztuk)
- Wywar warzywny - 960g (4 szklanki)
- Śmietana, 18% tłuszczu - 50g (2 łyżki stołowe)
- Por obrany - 2g
- Fasola biała, nasiona suche - 4g
- Liść laurowy - 1g (2 sztuki)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
- Sok z cytryny - 12g (4 łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Wszystkie warzywa umyj, oczyść i pokrój w drobną kostkę. Zagotuj wodę i sporządź z warzyw wywar. Do wrzątku włóż ziele angielskie i listek laurowy, dodaj marchewkę, buraki i seler. Gotuj, aż warzywa będą miękkie.
KROK 2: W osobnym garnuszku, w posolonej wodzie ugotuj ziemniaki. Odcedź i przełóż do barszczu.
KROK 3: Fasolę z puszki przepłucz i również włóż do zupy (w sezonie zamiast fasoli z puszki możesz wykorzystać bób i fasolkę szparagową, jeśli lubisz, możesz dodać także odrobinę pokrojonej w kostkę białej kapusty).
KROK 4: Śmietanę rozmieszaj w kubku z niewielką ilością barszczu, wlej do zupy i wymieszaj.
KROK 5: Zagotuj. Zupę dopraw solą, pieprzem i cukrem oraz ew. sokiem z cytryny.
Smacznego!
Zobacz także