Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(56)
27.02.2017
dodaj własny przepis
30 minut +
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
298 kcal / 1 porcję (187 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    159.19 kcal
    7.96%
  • Białko
    4.70 g
    9.4%
  • Węglowod.
    15.14 g
    5.61%
  • Tłuszcze
    10.43 g
    14.9%
  • Błonnik
    3.39 g
    13.56%
  • GDA
    7.96 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Awokado - 280g
  • Soczewica czerwona, nasiona suche - 80g
  • Cebula czerwona - 100g (sztuka)
  • Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Przecier pomidorowy - 120g (½ szklanki)
  • Pomidor suszony w oleju - 80g (4 plastry)
  • Kukurydza, konserwowa - 45g (3 łyżki stołowe)
  • Sól biała - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 1g (szczypta)
  • Bazylia suszona - 4g (łyżeczka)
  • Zioła prowansalskie - 3g (łyżeczka)
  • Papryka słodka, wędzona - 2g (szczypta)
  • Papryka ostra mielona - 3g (łyżeczka)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Piekarnik nagrzej do 200 stopni C.

KROK 2: Awokado przekrój wdłuż, a następnie delikatnie je otwórz okręcając owoc. Pestkę usuń.

KROK 3: Soczewicę ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.

KROK 4: W międzyczasie czosnek i cebulę obierz i drobno posiekaj. Na rozgrzany na patelni olej wrzuć warzywa i smaż do momentu lekkiego zbrązowienia. Dodaj pokrojne suszone pomidory i smaż przez ok. 2 minuty.

KROK 5: Do usmażonych warzyw dodaj soczewicę i odsączoną kukurydzę i delikatnie podsmaż. Następnie wlej przecier pomidorowy, dodaj sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylię, wędzoną i ostrą paprykę. Wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj.

KROK 6: Tak przygotowane nadzienie nakładaj łyżką na awokado, a następnie piecz przez 15 minut.

*W wersji mniej dietetycznej, awokado przed włożeniem do piekarnika może posypać tartym serem żółtym.

**Podawaj z upieczonymi batatami i sałatką.

Smacznego!