-
Kaloryczność136.73 kcal6.84%
-
Białko6.00 g12%
-
Węglowod.17.12 g6.34%
-
Tłuszcze5.50 g7.86%
-
Błonnik3.11 g12.44%
-
GDA6.84 %
- Makaron razowy spaghetti, surowy - 300g
- Cebula czerwona - 100g (sztuka)
- Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
- Pieczarki - 700g (35 sztuk)
- Pomidor suszony w oleju - 160g (8 plastrów)
- Jarmuż - 100g (20 liści)
- Ser gorgonzola - 40g (1 ⅓ plastra)
- Śmietanka 12% tłuszczu - 100g (12 ½ łyżki stołowej)
- Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 75g (3 łyżki stołowe)
- Parmezan tarty - 32g (4 łyżki stołowe)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.
KROK 2: Pieczarki dokładnie umyj, obierz i pokrój w dość grube talarki. Suszone pomidory odsącz z zalewy i pokrój je w paski.
KROK 3: Jarmuż umyj pod bieżącą wodą, odkrój twarde części, a następnie pokrój.
KROK 4: Na rozgrzany na patelni olej wsyp pokrojoną cebulę. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż do momentu ich lekkiego zbrązowienia. Po tym czasie dodaj pieczarki i smaż je aż odparuje woda.
KROK 5: Do usmażonych warzyw dodaj pokrojone suszone pomidory oraz jarmuż. Duś wszystko pod przykryciem przez ok. 10 minut.
KROK 6: W międzyczasie przygotuj sos. Do miseczki wlej śmietankę oraz jogurt naturalny, dopraw pieprzem i wszystko dokładnie wymieszaj. Ser pleśniowy pokrój w drobną kostkę.
KROK 7: Do warzyw na patelni wlej sos i dodaj ser pleśniowy. Mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia się sera.
KROK 8: Do tak przygotowanego sosu dodaj ugotowny makaron i połącz wszystkie składniki.
KROK 9: Tak przygotowane danie wyłóż na talerz i udekoruj tartym parmezanem.
Smacznego!