-
Kaloryczność169.86 kcal8.49%
-
Białko5.48 g10.96%
-
Węglowod.18.05 g6.69%
-
Tłuszcze9.56 g13.66%
-
Błonnik3.09 g12.36%
-
GDA8.49 %
- Bakłażan - 240g
- Kasza gryczana sucha - 180g
- Słonecznik, nasiona - 60g (6 łyżek stołowych)
- Curry - 3g (łyżeczka)
- Papryka ostra mielona - 3g (łyżeczka)
- Kolendra swieża - 7.5g (½ pęczka)
- Kmin rzymski - 2.5g (½ łyżeczki)
- Granat - 30g (⅓ sztuki)
- Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Kolendra swieża - 7.5g (½ pęczka)
- Mięta świeża - 10g (2 gałązki)
- Czosnek duży - 8g (1 ⅔ ząbka)
- Migdały, płatki - 30g (3 łyżki stołowe)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 1g (szczypta)
- Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
- Ocet jabłkowy - 3g (łyżeczka)
- Kalafior - 200g
- Mleko kokosowe - 100g (½ szklanki)
- Woda mineralna niegazowana - 100g (½ szklanki)
- Tahini - 12g (łyżka stołowa)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 1g (szczypta)
- Sok z limonki - 3g (łyżeczka)
- Miód pszczeli - 6g (½ łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1. Podgrzej piekarnik do 180*C. Przekrój bakłażan wzdłuż i posyp połówki solą morską. Odstaw na 20 minut. Po tym czasie użyj ręcznika papierowego by wysuszyć nadmiar wody. Ugotuj kaszę gryczaną tak, aby była al dente ( 2 minuty krócej niż zakłada na opakowaniu producent)
KROK 2. Włóż kolendrę z łodyżkami i listki mięty do głębokiego naczynia, dodaj resztę składników i oliwę poza octem, zblenduj. Konsystencja musi być delikatnie ziarnista, by orzechy były wyczuwalne. Na końcu dodaj przyprawy i ocet, dokładnie wymieszaj.
KROK 3. Połówki bakłażana solidnie skrop oliwą po przekrojonej, wewnętrznej stronie. Posyp kminem rzymskim, pikantną wędzoną papryką, ziarnami kolendry, zatarem.
KROK 4. Piecz przez około 25 minut lub do czasu, aż bakłażany będą miękkie.
KROK 5. Ugotuj kalafior w 50 ml mleka kokosowego i 100 ml wody, dodaj sól i pieprz. Gdy kalafior będzie już bardzo miękki, odlej wywar, następnie dodaj resztę składników i zblenduj na jednolitą kremową masę.
KROK 6. Gdy bakłażan będzie już w piekarniku, możesz zająć się kaszą gryczaną. Na rozgrzaną patelnię wrzuć pestki słonecznika, praż chwilę, do czasu, aż będą zarumienione, dodaj ugotowaną i dokładnie osuszoną kaszę gryczaną, wymieszaj z pestkami i praż na suchej patelni całość jeszcze chwilę, do czasu, aż kasza również się delikatnie zarumieni.
Mamy nadzieję, że będzie wam smakowało :) Smacznego!