Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(19)
03.05.2017
dodaj własny przepis
30 minut +
3 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
368 kcal / 1 porcję (534 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    68.91 kcal
    3.45%
  • Białko
    2.49 g
    4.98%
  • Węglowod.
    10.70 g
    3.96%
  • Tłuszcze
    1.96 g
    2.8%
  • Błonnik
    0.44 g
    1.76%
  • GDA
    3.45 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Ryż arborio, suchy - 185g (¾ szklanki)
  • Wywar warzywny - 850g (3 ½ szklanki)
  • Wytrawne białe wino - 60g (½ lampki)
  • Cebula - 80g (sztuka)
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)
  • Sok z cytryny - 18g (6 łyżeczek)
  • Skórka z cytryny - 10g (2 łyżeczki)
  • Szparagi - 350g (¾ garści)
  • Parmezan tarty - 32g (4 łyżki stołowe)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
  • Sól biała - 1g (2 szczypty)
  • Pieprz czarny - 1g (szczypta)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Przygotuj wywar warzywny z włoszczyzny z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego i pieprzu.

KROK 2: Skórkę z cytryny zetrzyj na tarce o małych oczkach. Cebublę obierz i pokój w drobną kostkę. Na rozgrzaną w garnku o grubym dnie oliwę wrzuć cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż do momentu zeszklenia się cebuli. Następnie dodaj ryż oraz skórkę z cytryny i smaż jeszcze przez około 2 minuty.

KROK 3: Zmniejsz ogień i wlej do garna wino. Mieszaj ok. 3-4 minuty aż wino wyparuje a następnie wlewaj po 1 filiżance gorącego wywaru. Powtarzaj tę czynność do momentu aż ryż wchłonie cały płyn, będzie kremowy i aksamitny.

KROK 4: W między czasie umyj i osusz szparagi. Oderwij od nich zdrewniałe części. Grillową patelnię posmaruj olejem i ugrilluj na niej szparagi doprawione solą i pieprzem.

KROK 5: Do gotowego ryżu wlej sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Przełóż porcję ryżu na talerz, udekoruj szparagami i posyp parmezanem.

Smacznego!