15 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
784 kcal / 1 porcję (456 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność172.16 kcal8.61%
-
Białko6.57 g13.14%
-
Węglowod.32.21 g11.93%
-
Tłuszcze2.58 g3.69%
-
Błonnik2.63 g10.52%
-
GDA8.61 %
Składniki
- Kasza jaglana sucha - 90g
- Cebula czerwona - 30g (⅓ sztuki)
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Papryka czerwona - 50g (¼ sztuki)
- Cukinia - 50g
- Bakłażan - 50g
- Natka pietruszki siekana - 36g (6 łyżeczek)
- Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
- Mąka jaglana - 90g (⅔ szklanki)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
- Oregano - 2g (łyżeczka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1. Pokrój w drobną kostkę wszystkie warzywa. Ugotuj kaszę jaglaną.
KROK 2. Przysmaż na niewielkiej ilości oleju wszystkie warzywa, mają być al dente.
KROK 3. Wymieszaj warzywa z kaszą, dodaj jajo, mąkę, przyprawy. Smaż placuszki takiej wielkości i grubości jak lubisz.
*Placuszki możesz podawać z gęstym jogurtem lub guacamole.
Smacznego!
Zobacz także