40 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
264 kcal / 1 porcję (143 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność184.42 kcal9.22%
-
Białko6.95 g13.9%
-
Węglowod.35.48 g13.14%
-
Tłuszcze2.41 g3.44%
-
Błonnik2.64 g10.56%
-
GDA9.22 %
Składniki
- Kasza jaglana sucha - 190g
- Mąka jaglana - 70g (½ szklanki)
- Kalafior - 200g
- Cebula - 40g (½ sztuki)
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Czarnuszka - 15g (3 łyżeczki)
- Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
Sposób przyrządzenia
KROK 1. Ugotuj kaszę jaglaną w lekko osolonej wodzie. Surowego kalafiora pokrój na różyczki, następnie zmiel w maszynce na dużym oczku, lub drobno poszatkuj. Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 160 *C. Posiekaj w drobną kostkę cebulę, przetrzyj przez praskę czosnek.
KROK 2. W osobnej misce wymieszaj kaszę, kalafiora, cebulę, czosnek, czarnuszkę, mąkę jaglaną, jajo. Jeśli konsystencja masy będzie zbyt rzadka, dosyp mąkę jaglaną.
KROK 3. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, porcjuj placuszki. Następnie włóż blachę do piekarnika, piecz 20 minut.
Smacznego!
Zobacz także