25 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
351 kcal / 1 porcję (230 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność152.75 kcal7.64%
-
Białko3.55 g7.1%
-
Węglowod.19.54 g7.24%
-
Tłuszcze7.70 g11%
-
Błonnik2.29 g9.16%
-
GDA7.64 %
Składniki
- Kasza jęczmienna, pęczak - 80g
- Pomidor - 130g
- Awokado - 70g
- Cebula czerwona - 25g (¼ sztuki)
- Natka pietruszki siekana - 24g (4 łyżeczki)
- Kolendra swieża - 20g (1 ⅓ pęczka)
- Mięta świeża - 5g (gałązka)
- Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
- Sok z limonki - 6g (2 łyżeczki)
- Ciecierzyca z puszki - 80g (½ szklanki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1. Ugotuj kaszę pęczak.
KROK 2. Pokrój w drobną kostkę obrane awokado. Pomidora pokrój na 4 części, wytnij gniazda nasienne, pozostały miąższ pokrój w drobną kostkę. Posiekaj drobno czerwoną cebulę, przetrzyj przez praskę ząbek czosnku. Posiekaj drobno miętę, natkę pietruszki, kolendrę.
KROK 3. Wymieszaj z pęczakiem wszystkie przygotowane w poprzednim kroku składniki, dodaj odsączoną ciecierzycę. Polej sokiem z limonki, oliwią, dodaj sól i pieprz. Jeśli sałatka będzie dla Ciebie zbyt kwaśna, możesz dodać płaską łyżeczkę miodu.
Smacznego!
Zobacz także