Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map




Wtorek, 10 lutego 2015 | 14:39:05 Szczypta zdrowia

Mniej soli! My dietetycy non stop powtarzamy swoim pacjentom, aby solili jak najmniej. Nie solenie wychodzi na zdrowie, ponieważ oddala ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, zmniejsza zachorowalność na nowotwór żołądka i pozwala pozbyć się obrzęków, które powodują nadwagę.
O ile rozkazy, nakazy i zakazy są proste do sformułowania, o tyle przestrzeganie ich sprawia nie lada problem.

Jak zatem mniej solić?

  • Zacznijmy od wyeliminowanie przetworzonej żywności. Słone przekąski, zupki instant i kostki rosołowe to czysta sól, tylko trochę zabarwiona kolejnymi dodatkami :)
  • Podczas gotowania dodawajmy mniej soli do potraw. Nie mus to być drastyczna zmiana, ale zejście w dół o pół łyżeczki pozwoli nam systematycznie odzwyczajać się od soli.
  • Pozbądźmy się solniczki ze stołu, przy którym jemy. To pozwoli nam uniknąć nadmiernego dosłania przygotowanych już potraw.
  • Przyprawiajmy jedzenie świezymi i suszonymi ziołami. Dizęki temu poznamy zupelni nowy smak tradycyjnych dań.
Podobno:


Oczywiście sól jest nam niezbędna do życia. Jednak WHO zaleca dzienne spożycie na poziomie 5g (tyle soli ile pomieści łyżeczka do herbaty).

Ja zachęcam do szczypty zdrowia, czyli używania jednej z trzech soli:
różowej (himalajskiej), czarnej lub kamiennej (powstałej z wysuszonej wody jezior i mórz).

Sole te nie są czyszczone chemicznie. W zwiazku z tym są źródłem cennych mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.





Komentarze (2)
Środa, 11 lutego 2015 | 12:04:08 agat.kowalska 46

ja stosuję sól o obniżonej zawartości sodu, czy to dobrze?

Środa, 11 lutego 2015 | 14:53:10 Basia 25

Tak :) Ta sól ma smak identyczny jak zwykła. Sole, o których wspominałam są nieco odmienne od tradycyjnej i nie wszystkim będą pasowały. a1ternatywą może być sól niskosodowa.